Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer minnesmerket over krigsseilere - men det skal ikke stå i Sola

Ølberg havn var blant stedene som ble vurdert for minnesmerket, men valget falt på Stavanger.

I fem år har diskusjonen gått vedrørende et minnesmerke til ære for krigsseilerne. Ølberg havn var blant stedene som ble vurdert for å sette opp minnesmerke, men nå er det avgjort at dette skal reises i Stavanger, nærmere bestemt på Helmich Gabrielsens plass ved Vågen i Stavanger sentrum.

Minnesmerket skal være for alle krigsseilere, enten de kom fra Sola, Stavanger, Sandnes eller Randaberg. Det er en interkommunal arbeidsgruppe som har jobbet med saken, som blant andre kultursjef i Sola kommune har vært en del av. Nå ber kommuneadministrasjonen formannskapet sette av 100.000 kroner til prosjektet.

Prosjektet har to faser. Fase 1 er gjennomføringen av en konkurranse knyttet til utformingen av monumentet, og fase 2 som er realiseringen av vinnerutkastet.

Fase 1 har en kostnadsramme på nesten 400.000 kroner. I denne delen av prosjektet støtter Sandnes, Sola og Randaberg prosjektet hver med 25.000 kroner. I tillegg gir Stavanger Søemandsforening 20.000 kroner, og resten blir dekket av Stavanger kommune.

Stor støtte til minnesmerke

I alt 25 team bestående av kunstnere og landskapsarkitekter har meldt sin interesse til å delta i konkurransen med å utforme monumentet. Kunstutvalget i Stavanger valgte å invitere fire av disse til en lukket konkurranse. Vinner av denne vil bli klar 8. desember.

Fase 2 i prosjektet er selve realiseringen av minnesmerket. Her blir det et spleiselag, der Stavanger kommune vil dekke en stor del av kostnadene, sammen med bidrag fra Stavanger Søemandsforening og trolig de andre kommunene på Nord-Jæren. Totalbudsjettet for kunstverket og plassopparbeidelse er fem millioner kroner. Det er også flere bedrifter og private givere som er med på spleiselaget.

Les også

Sjøfolkene under krigen får endelig sin bok

Les også

Da Richard la seg til å sove på lugaren, visste han ikke om han noen gang ville åpne øynene igjen

Les også

sjømennene under krigen

Les også

sjømennene under krigen

Kommentarer til denne saken