Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du teste deg for Korona uten å gå til lege først - men alle som føler seg syke oppfordres til å kontakte fastlegen

Man trenger ikke lenger vurdering fra lege for å la seg teste, men man må ha avtale før man kan møte opp i prøvetakingsteltet.

Føler du deg syk er det viktig at du kontakter fastlegen din for en vurdering først, for å utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. Fastlegen kjenner deg best og skal følge deg opp dersom du er smittet.

Det er den klare anbefalingen fra kommuneoverlegen.

Men fra 12. august er det mulig å få teste seg for Korona-smitte uten å ha vært innom lege først. For innbyggere i Sola foregår testing i prøvetakingsteltet ved luftveislegevakten i Stavanger Forum. Hit kan man likevel ikke komme uten avtale. Det skjer ved å ringe koronatelefonen for testing på 51 91 40 30 dersom du har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19, kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene.

Koronatelefonen for testing er åpen 08.30-15.00 mandag-fredag og 10.00-14.00 lørdag og søndag.

Svar kommer innen 1-3 dager

Du kan kjøre gjennom testteltet i bil. Helsepersonell kommer ut til deg i bilen og tar prøven ved hjelp av bomullspinner som stikkes ned i svelget, eventuelt opp i nesen. Det er også satt av et område til deg som kommer gående og syklende.

Du kan sjekke prøvesvaret selv på Helsenorge. Du kan også få svar på testen av fastlegen din i løpet av 1-3 dager. Legevakten har ikke tilgang til testsvarene. Alle må holde seg hjemme til de er helt symptomfrie. Det gjelder selv om testen er negativ. Kommunen følger opp de som får påvist covid-19. Skal du testes for covid-19 er det lurt å begynne å skrive opp personer du har vært i nær kontakt med.

Etter anbefaling fra FHI testes alle med mistanke om koronavirus. Dette inkluderer alle med nyoppstått luftveisinfeksjon, eller andres symptomer som lege mistenker kan skyldes covid-19. Viruset har ofte følgende symptomer: hoste, feber, tungpustethet, tap av smaks- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.

Ta kontakt med lege om du er alvorlig syk

Har du symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke gå på jobb, skole eller i barnehage. Hvis du mistenker at symptomene dine skyldes Covid-19 skal du isoleres hjemme til testsvar foreligger. Legen vurderer om husstandsmedlemmer skal i karantene.

Det frarådes å ta kollektivtransport hvis du mistenker du er syk. I noen tilfeller kan pasienter bli testet hjemme.

Er du alvorlig syk skal du kontakte fastlege, eller legevakt, for helsehjelp. Kontakt Stavanger legevakt på 116 117 ved akutt nyoppstått eller forverret sykdom.

Kommentarer til denne saken