I helgen reiser Håkon Fredrik Leinebø sørover mot Santiago i Chile der VM i pumptrack skal i gang. Sammen med sin mor og styremedlem i Sola BMX, Monica Solberg-Leinebø, skal han være med på et mesterskap med de beste utøverne i verden.

– Det er en mulighet jeg kanskje aldri får igjen, så jeg kan ikke komme der og ikke være i den beste formen jeg kan ha, sier han målbevisst.

Håkon Fredrik går på St. Svithun videregående skole, men får mye treningstid. Den bruker han både på anlegget på Soma, men også på andre baner i området, samt en del i sykkelvelodromen i Sola Arena.

– Jeg har også konkurrert og trent mye på Østlandet og i Europa. Her på Vestlandet er jeg med i en veldig god treningsgruppe som består av flere fra klubbene rundt oss, sier han.

Trolig yngst

For å kunne delta i VM må man være minst 17 år.

– Jeg kommer til å være yngst der av alle de cirka 100 deltakerne, sier 17-åringen.

Ambisjonen er å komme så langt som mulig.

– Jeg håper å komme gjennom kvalifiseringen, der omtrent halvparten av deltakerne ryker ut. Kommer jeg gjennom håper jeg på en finaleplass, sier han.

Håkon Fredrik har drevet med BMX siden han var gutt, først på det gamle anlegget på Sømme og nå på Soma. Det er her grunnlaget ble lagt for idretten han trives så godt med.

– Det har betydd mye at vi har et godt anlegg her i Sola. Jeg har fått trene med de beste både i klubben og i klubbene rundt som vi har et tett samarbeid med, sier han.

Fart og teknikk

Anlegget på Soma har en relativt ny pumptrack-bane, men den er mest for de som er enda yngre. Selv velger han banen i Sandvedparken når han skal trene pumptrack. Det er nemlig ikke helt det samme som BMX. I BMX kjører man åtte stykker sammen der man skal utkonkurrere hverandre. I pumptrack er man alene på banen og konkurrerer om tid og mot seg selv. Banen er også annerledes. I pumptrack er det asfaltert, kortere avstand mellom humpene, og det kreves en annen teknikk for å få farten.

Det er i årenes løp blitt mange pallplasseringer og medaljer på Håkon Fredrik Leinebø. Nå håper han at alle den strukturerte treningen vil gi ham muligheten til å måle seg mot noen av de beste i verden.