– Det er veldig fint at det finnes flere alternativer, sier Sebastian Sebulonsen.

Et alternativ til alkohol

Camilla Herrem og Sebastian Sebulonsen er invitert inn til å smake på mocktails ved Quality Airport Hotel Stavanger, i regi av Av og til.

For ordens skyld, mocktails er alkoholfrie cocktails.

Av-og-til samarbeider med kommuner over hele landet om lokaltilpasset rusforebygging. Dette er et samarbeid for å forebygge og redusere alkoholskader, og gjøre hverdagen tryggere for alle som bor i kommunen. Sola kommune er en av de 57 kommunene i landet som har valgt å samarbeide med denne organisasjonen.

Karen Asheim er Av- og -til koordinator og har med seg styringsgruppen denne dagen på Quality Airport Hotel Stavanger, i tillegg til de to lokale idrettsprofilene, Camilla Herrem og Sebastian Sebulonsen.

Styringsgruppen er representert av: varaordfører Siv-Len Strandskog, politikontakt Kjell Klepp, og hotelldirektør Lars Roalkvam for næringslivet.

Her understrekes viktigheten av å ha fokus på nettopp det som navnet gjenspeiler, at det går an å variere og at det finnes alternativ.

Nå er det bestemt at det skal satses på en kampanje rettet mot barn, ungdom og idrett.

– Derfor er det fint at vi får to som kan være gode ambassadører for idretten her i dag. To som unge kan se opp til og identifisere seg med, skyter Siv-Len Strandskog inn.

Deilige smaker

Bartenderen disker opp med alskens godsaker av noen drinker, og inviterer æresgjestene til å smake.

– Først av alt, hvordan smakte de? Og kan du si noe om dette er en viktig sak for deg?

– De var knallgode. Det er deilig med en god smoothie drink iblant. Og ja, dette er absolutt noe jeg kan stille meg bak. Av- og- til er ikke noen avholdsbevegelse og handler ikke om at man skal kutte ut alkohol. Bare når og hvor bør man nyte, sier Herrem.

Vi får noen nikk fra Sebulonsen og resten av styringsgruppen også. Det ser ut til å være en gjengs oppfatning at disse alkoholfrie drinkene rett og slett er veldig gode.

– Det er dette vi kan bidra med her. Rett og slett å skape litt åpenhet om det, spesielt innenfor idretten. Vi kan kose oss vi også, men det er kun av og til, sier Herrem og Sebulonsen.

Bevisstgjøring men ingen moralpreken

Det kan være en bra ting å få fokus på dette for ungdommen. Det er som kjent ikke alle som drikker, og i Norge eksisterer det et visst drikkepress eller i alle fall en forventning om at alkohol skal drikkes når en samles.

Spørsmålet av- og – til stiller, og vil at resten av oss skal spørre oss selv, er når passer det å nyte alkohol, og når passer det ikke?

– Det er i hovedsak myntet på foreldre, men det vil jo til slutt føre til at idretten som en arena skal være trygg for alle, forteller Asheim

– Og bevisstgjøring, de gode samtalene, når er det lurt å drikke og når er det ikke? Det å gjøre noen betraktninger som kan føre til litt andre veivalg av og til. følger Strandskog opp med.

Alle her er klare på at det er opp til hver familie og hver idrettsklubb, og avgjøre deres forhold til alkohol. Det understrekes gang på gang at formålet ikke er å sette seg i rollen som moralens voktere, men heller å få i gang samtalen om noe som alltid vil være en aktuell problemstilling.

– Selv om deler av inntektene våres kommer av skjenkebevillingene, så ser vi at vi kan gjøre mye mer for å tilby noe til de som ikke vil drikke alkohol. Jeg satte bartenderen i gang å ba ham om å lage noe spesielt. Nå finnes det faktisk gode alternativer. Vi ønsker ikke at folk skal måtte skille seg ut selv om de ikke nyter alkohol, sier Roalkvam.