«God jul da, folkens!»

Jul er desember, ikke september.

Jul er desember, ikke september. Foto:

Jeg leser til min forferdelse (men ikke overraskelse) at «Juleradioen» går på lufta i dag, nøyaktig tre måneder før jul. Jeg er ikke sint, bare veldig veldig skuffet.

DEL

Skråblikk

Nei, det er ikke jul. Det er søren meg ikke lenge siden vi var i juli. Senest i går hadde vi 20 grader og sol, og i dag finner Bauer Media det for godt å ringe julen inn. Hvor skal galskapen ende?

Jeg minnes ei tid, for ikke veldig mange år siden, da julen var i desember. Butikkene startet opp med jule-stæsj i slutten av oktober, begynnelsen av november. Først da første luke i sjokolade-adventskalenderen var trødd i trynet eller den første nellikspikeren ble nappa fra appelsinskallet kunne vi begynne å glede oss til pinnekjøtt, pakker og lukta av et stakkars grantre vi hugget ved rot og drog inn i stua for å dø.

La barna få ha forventningene i fred, forestillingen om at julen er ei spesiell høytid og ikke noe butikkene har funnet på for å selge godteri, nisseluer og nisse-servietter.

Geir Arne Løland, journalist

Siden den gang har det med all tydelighet klikka for noen i handelsstanden, og all viten om hvordan en kalender fungerer har røket rett ut av vinduet. For det er vel ikke så farlig hvilken «ember» det er? September og desember er jo nesten likt, er det ikke? Det går tydeligvis an å bli forvirret.

Til den lokale handelen i Sola; det er ikke deres skyld at det har blitt slik. Dere følger bare ordre fra høyere hold, håper jeg.

For nå er det pepperkaker, julestrømper og nisser i butikkhyllene allerede i september. September da dere. Julen har (i hvert fall i butikkene) gått fra å være det koselige krydderet i desember måned til å konsumere et helt kvartal av et år.

Atpåtil finnes det tydeligvis et marked for julemusikk før bladene har falt fra trærne. Er det sosialt akseptabelt, synes vi?

Julen pleide å være hellig. Da snakker jeg ikke om evangelier eller vise menn, da snakker jeg om hellig i den forstand at julen var familietid - en etterlengtet tid hvor det viktigste var familie, kjente og kjære og kvalitetstid.

Så rabla det fullstendig i en og annen markedsavdeling, og julen er i ferd med å spises opp og vannes ut av jaget om å selge mer. Julen er i ferd med å bli ei perle på samme snor som Black Friday-hysteriet og den importerte høytiden Halloween.

Til den lokale handelen i Sola; det er ikke deres skyld at det har blitt slik. Dere følger bare ordre fra høyere hold, håper jeg.

Geir Arne Løland, journalist

Advent pleide å være ventetiden før jul. Pleide. For barna som vokser opp i dag lærer seg at butikkene mener ventetiden skal starte med en gang du kommer hjem fra Syden og sommervarme, ja da skal barna mase om julestrømper, marsipangris og gudene vet hva. Julen går fra å være en høytid til å bli en årstid. Vinter, vår, sommer og jul.

Nei, nok er nok. La barna få ha forventningene i fred, forestillingen om at julen er ei spesiell høytid og ikke noe butikkene har funnet på for å selge godteri, nisseluer og nisse-servietter. Men det er kanskje slik det ender, at butikkene får monopol på julekosen?

La oss ha et edruelig forhold til julehøytiden, og kjør gjerne et kalender-kurs for toppledelsen for de ulike butikkjedene, og enkelte radio-konsern.

Det trengs, gu' bedre det trengs.




Artikkeltags