«Ari Behn er ikke alene»

Av

Fylkesordføreren mener vi må bli flinkere til å se hverandre, ikke minst at vi bør tørre å snakke om selvmord.

DEL

LeserbrevAltfor mange av 1. klassingene på videregående skole har forsøkt å ta sitt eget liv. Psykisk helse er trolig den aller største helseutfordringen til ungdommene våre. La oss gripe anledningen til å snakke om det.

For er vi flinke nok til å ta vare på hverandre? Både de vi kjenner og de vi ikke kjenner? Og både som samfunn og som enkeltmennesker?

Når smilte du sist til en du ikke kjenner? Når snakket du med en fremmed på bussen? Eller har du noen gang snakket med venn om livet er verd å leve? På ekte, liksom?

Trenger du noen å snakke med?

Ring Kirkens SOS på 22 40 00 40 (Døgnåpent), eller Mental Helse på 116 123 (Døgnåpent).

Nedslående tall blant de unge

Rogaland fylkeskommune har både ansvar for folkehelsa i fylket, og ansvar for all videregående opplæring. Flere store undersøkelser har gitt grunn til å slå alarm om psykisk helse – og særlig blant de ungdommene våre. For eksempel fra UngData-undersøkelsen i 2019.

· Altfor mange av 1.klassingene på videregående skole melder om at de har forsøkt å ta sitt eget liv.

· En fjerdedel av ungdommene i denne alderen er ensomme.

· En tredjedel er triste, ulykkelige eller deprimerte.

Dreper seks ganger flere enn bilene

Tenk på alt vi har gjort for å hindre trafikk-ulykker på veiene våre. Vi har i mange tiår tatt trafikksikkerhet på alvor, vi har hatt en uttalt null-visjon – og ja: Det har faktisk virket kjempebra! Dødstallene har gått kraftig nedover.

Som samfunn må vi sette inn det samme støtet i møte med psykisk helse og selvmord. For selvmord dreper nå nær seks ganger så mange som i trafikken – og problemet er økende.

Vi kan mye bedre

Jeg har lenge undret meg over hvor lite vi egentlig gjør for å hindre selvmord. For hver eneste ukedag velger i snitt to mennesker å avslutte sine liv. Snaut 600 i året – og i snitt et mennesker i Rogaland hver eneste uke. Dette er dypt fortvilede sjeler som velger vekk oppturer og nedturer. Vår og høst. Lørdager og mandager. Og det verste er altså at det er ti ganger så mange som forsøker å ta sitt eget liv enn de som faktisk gjør det.

Tenk på alt samfunnet får til i dag. Men når det gjelder psykisk helse og antall årlige selvmord, er antallet stabilt uvirkelig høyt. Dette burde stresse oss mer enn det gjør. For vi kan vel bedre?

Fylkeskommunen iverksatte i 2019 en handlingsplan for å få flere svar og gode spørsmål. Og en kampanje sammen med Helse Vest, Helse Stavanger, Helse Fonna og Velg å leve. For å få flere til å øke kunnskapen, åpenheten og senke terskelen for å søke hjelp.

Budskapet var «La oss snakke om selvmordstanker. Det kan redde liv».

Dropp berøringsangsten

Ari Behns familie og kongefamilien valgte åpenhet om hans selvmord fra første stund. Et kraftfullt bidrag til mer åpenhet - som har fått svært mange positive reaksjoner.

La oss være flere som kvitter oss med berøringsangsten. Problemet er for stort til ikke å snakke om. La oss være modige, la oss være åpne. Se folk rundt deg. Barna, kollegaer, venner, naboer. Ingen kan gjøre alt. Men alle kan gjøre noe. Ingen er alene. Heller ikke Ari Behn.

La oss bruke anledningen til å snakke om det.


Artikkeltags