– Selv om hele Norge er en stor matnasjon, føles det for oss i Rogaland og Sola ikke akkurat helt unaturlig at det er her vi samles til matfest. Bare se ut vinduene her vi står i dag: Helt siden isen trakk seg tilbake og de første innbyggerne i Norge slo seg ned her, har grønne og fruktbare Sola vært en stor og viktig landbrukskommune. Og der ute i havet er det rikt av havets delikatesser. Fra steinalder, vikingtid og opp til vår tid har vi høstet av havets og jordens ressurser, både for å overleve og leve, sa ordfører Tom Henning Slethei da han ønsket gjestene velkommen.

Torsdag kveld er det finale i Det norske måltid, og det skjer på Clarion Hotel Air. Blant finalistene er Vårsol gartneri på Jåsund, som også var representert i ruinkirken med en egen rett under lunsjen.

På menyen sto også anguskjøtt fra Hangus gård på Haga, egg fra Kolnesgården, agurk fra Norsk Agurk på Joa, lefser fra Como Mexico på Grannes, kveite fra Hafrsfjord skalldyr og fisk i Tananger, villsau fra Anita Vigdel på Rege, honning fra PlanBi på Røyneberg og gulrotkake fra Gulrotgården på Rege. Alle lokale bønder og mataktører som fikk vist seg fram under lunsjen for representanter fra matbransjen i Norge.

Ordføreren mener det betyr mye å få vist Sola frem i en slik kontekst.

– Vi er glade og stolte over at finalen i Det Norske Måltid finner sted i Sola og at vi sammen kan bidra til enda sterkere synliggjøring av mat- og drikkeprodusenter i hele Norge, sier han og oppfordret samtidig de lokale mataktørene til å bli med i kåringen til Det norske måltid neste år.