Gå til sidens hovedinnhold

Martha og Victoria skal samle russen til storaksjon: – Å samle inn penger til kreftforskning er veldig viktig

Russen på Sola videregående skole er i gang med å forberede årets innsamlingsaksjon «Krafttak mot kreft".

Hvert år samler russ og andre fra frivillige lag og foreninger over hele landet inn penger under aksjonen «Krafttak mot kreft». På Sola videregående skole er det Martha Roth fra Tjelta og Victoria Gramstad Gerrie fra Stavanger som leder aksjonen.

– Vi skal nå ha en samtale med Kreftforeningen, og deretter skal vi inn i klasserommene og forhåpentlig få med oss mange som kan gå rundt, sier Martha.

Det blir ikke med bøsser som normalt, men ungdommene skal gå dør til dør med nummer til vipps-kontoen en kan sende penger til.

– Vi kommer til å banke på dørene 11. mars, men det er fullt mulig å gi penger før det, sier hun.

De to opplever at det er et engasjement blant russen for å få samlet inn så mange penger som mulig.

– De aller fleste kjenner jo noen som har, eller har hatt kreft, sier Victoria.

I dag overlever tre av fire nordmenn kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Lungekreft, bukspyttkjertelkreft, hjernekreft og spiserørskreft er blant disse. Under to av ti overlever disse kreftformene. I år er aksjonen spesielt rettet mot denne type kreftformer.

Det er flere årsaker til at noen kreftformer har lav overlevelse. Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk, opplyser Kreftforeningen.

Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet. Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ.

Kommentarer til denne saken