For halvannet år siden startet Cathrine Lanne, Janne Østerhus og Jeanette Hare kulturskolen Showakademiet. Nå er de i full gang med musikalen Annie jr. for andre gang på Sola kulturhus.

– Vi stortrives her. Det er bra kvalitet på teknisk utstyr og garderobefasiliteter, veldig barnevennlig og plasseringen er super med tanke på at barna kommer fra hele regionen, sier Cathrine Lanne.

Selv er hun lærer og trives med å jobbe med barn. Denne kvelden er hun og Janne, sammen med resten av Showakademiet i full gang med å dra gjennom stykket før premieren onsdag. Både hun og Cathrine har selv mange år bak seg på scenen.

– Det er de gode opplevelsene vi hadde som driver oss til å gi det samme til andre, sier hun.

De unge deltakerne har lagt bak seg travle øvingshelger og har nå siste finishen før premiere. Kulturhusscenen er omgjort til sovesalen på barnehjemmet der Annie og alle de andre vennene bor. Historien i stykket er trolig kjent for de fleste. Men for dem som ikke kjenner den handler den om den foreldreløse Annie som ble plassert på barnehjem i New York. Barna har det ikke godt der under den strenge og hjerteløse bestyreren, Ms. Hannigan. Annie drømmer om å bli adoptert, og en dag blir hun håndplukket til å besøke den styrtrike Oliver Warbucks.

Denne ettermiddagen kjører barna gjennom den berømte «For et møkkaliv»-sangen der barna klager over alle pliktene de har og at ingen bryr seg om dem. Denne dagen er også hunden som skal spille Sandy, den herreløse hunden som Annie ender med å smugle med seg, med på øving. Annie, spilt av Fie Åmot Kloster, har hundegodteri i lommen sin og får raskt god kontakt med sin nye firbente venn.

Pernille Almås-Jørgensen har også rollen som Annie. De to bytter på jobben slik at de har to forestillinger hver. 44 barn og ungdom deltar i oppsetningen, som i høy grad er betalt av Showakademiet uten tilskudd. Rettighetene har de kjøpt fra musikal International Theatre i London. En kostbar produksjon, men verdt hver en krone, sier Cathrine.

Stykket er helt tro mot originalen fra 1976, bare i en litt kortere variant. I denne oppsetningen er alle under 18 år. Mange av de unge skuespillerne var med også i fjorårets oppsetning, og flere av dem påpeker at noe av det kjekkeste er å bli kjent med andre og få venner.

Showakademiet ønsker å gi et bredt tilbud innen sang, dans og teater til barn og unge i regionen.

– Med lange ventelister på Rogaland Teater, Steps og kulturskolen ønsker vi å være bidragsyter til enda et kulturelt tilbud i regionen. Vår hovedsjanger er musikal, noe som betyr at hos oss får alle synge, danse og spille teater hver eneste øving, forteller Lanne.

I sommerferiene arrangerer de ShowCamp med musikalkurs og workshops. Annie Jr. var deres første storsatsing på en større scene, men akademiet har også planer om flere oppsetninger.

– Vi har prøvd å få Løvenes konge, men det er umulig å få rettigheter. Men vi vurderer nå en annen stor oppsetning, sier Cathrine.

Imens er det duket for Annie jr. som har premiere på onsdag og som spilles daglig frem til og med lørdag.

Les også

Denne helgen har Vega (10) sine siste dager på jobb som showhund