Leif Gunnar Smerud var i perioden 2014-2023 trener for Norges U21- landslag for herrer, der høydepunktet var å kvalifisere seg til sommerens EM som puljevinner. Som teknisk sjef i NFF jobbet han tett med både herre- og kvinnesiden i norsk fotball. Smerud tok bronse med kvinnelandslaget i EM 2009 som assistenttrener, og var også i en periode konstituert landslagssjef for kvinnelandslaget i 2016.

– Leif Gunnar er en erfaren og dyktig fotballtrener som kjenner norsk landslagsfotball ut og inn gjennom sine mange år i NFF. Han er metodisk, proaktiv og systematisk i tilnærmingen. I tillegg har han også erfaring i å steppe inn på kort varsel og levere. Det viste han da han ledet det såkalte «Nødlandslaget» i 2020. Han har vært både assistenttrener og fungerende landslagssjef for kvinnelandslaget tidligere. Leif Gunnar var et naturlig valg, og vi er svært tilfredse med at han skal lede Norge i høstens Nations League, sier fotballpresident Lise Klaveness i en pressemelding.

Smerud får ansvaret for kvinnelandslaget ut 2023.

– Jeg er glad og stolt over å få tilliten til å hjelpe NFF og kvinnelandslaget, når de nå står uten hovedtrener. Egentlig var jeg klar for klubblivet etter mange år med landslag, men å bidra nå i høst med viktige Nations League-kamper bare noen uker unna kjennes som en spennende og meningsfull utfordring. Jeg har naturligvis fulgt kvinnelandslaget fra utsiden, og vet at det er mye her jeg må sette meg inn i på kort tid. Det gir meg derfor en trygghet å vite at jeg har et engasjert og kompetent støtteapparat i ryggen som kjenner spillerne godt. Jeg ser frem til å bygge videre på den norske tradisjonen med sterke kollektiv som grunnmur, men ønsker å forløse den råe individuelle spisskompetanse som finnes i dette laget. Jeg ønsker å skape ett lag – en gjeng – med sterke bånd til hverandre, med tydelig spilleglede, mot og vilje – på trening og i kamp. Vi har liten tid, og nivået i kvinnefotballen har kanskje aldri vært høyere. Det kommer til å kreve noe ekstra av oss alle. Jeg gleder meg stort til å komme i gang, til å møte spillerne og til å starte arbeidet, sier Smerud.

Allerede 22. september er det klart for Norge – Østerrike i Nations League på Ullevaal Stadion.

– Kampen mot Østerrike er ikke mange dager unna. Hele organisasjonen skal gjøre alt vi kan for at Leif Gunnar, støtteapparat og spillere skal få best mulige forberedelser inn mot kampen, sier Klaveness.