Gå til sidens hovedinnhold

Legger du juleshoppingen til utlandet? Da bør du gå på rødt

Artikkelen er over 1 år gammel

Visste du at tollklarering kan være en helt nødvendig form for dokumentasjon hvis du opplever innbrudd?

JULEHANDEL: Julen er like om hjørnet, og mange har for lengst startet på julegave-kjøret. Noen velger å reise til europeiske storbyer for å ta julehandelen der, og mange faller nok like fullt for fristelsen til å gå på grønt i tollen ved ankomst til Norge.

Ifølge Tryg Forsikring er det derimot lurt å velge rødt, dersom du har handlet julegavene i utlandet.

– Kjøper du varer for mer enn 6000 kroner på reise bør du gå på rødt og få fortollet de i Norge. Er ikke gavene fortollet er de «ulovlig interesse» og dermed ikke omfattet av forsikringsdekning hvis de blir stjålet senere. Ved tyveri av verdigjenstander kjøpt i utlandet er en tollklarering helt nødvendig dokumentasjon. Det gjelder for alle typer forsikringer, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Krav kan bli avvist

Kjøper du dyre verdigjenstander i utlandet, er tollklarering ifølge Vetaas. Innboforsikring og reiseforsikring kan komme til kort dersom varene ikke er tollklarert, skulle gjenstanden bli stjålet når du kommer hjem.

– En kunde hadde nylig blitt frastjålet sitt Rolex-ur og la ved en kvittering fra USA, der den var kjøpt i butikk for vel 80.000 kroner. Men da vi ba om dokumentasjon på at toll var klarert og betalt hadde vedkommende ikke det, og dermed ble kravet avvist. Gjengangerne hittil i år er iPhone X, Canon 5D Mark IV, og vesker fra Prada og Louis Vuitton, sier han.

Mange velger dessuten å pakke ned de dyre julegavene i innsjekket bagasje. Det er ifølge Vetaas ikke lurt. Å sende dyre gjenstander med flybagasjen er risikosport, mener han.

– Alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket av forsikringen mot tyveri eller skade, sier den erfarne skadekonsulenten som poengterer at med begrepet verdigjenstander menes alt som er tyveriutsatt.

Skulle verdigjenstandene derimot bli stjålet mens du fremdeles er i utlandet vurderes saken på vanlig måte hvis du har reiseforsikring. Da kreves dokumentasjon i form av kjøpskvittering, heter det i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken