(Nettavisen): Gassprisen ligger nå på sitt høyeste noen gang. Den har nå lagt seg over 220 euro per MWh. Kullprisen ligger stabilt på rekordnivåer og CO2-kvoteprisen er også i ferd med å lukte på sin høyeste notering noen gang på rundt 95 euro per tonn.

Dermed presses strømprisen enda høyere, etter at Sørvest-Norge allerede to dager denne uken har satt ny historisk strømprisrekord.

Allerede i 11-tiden ble det klart at det ble en historisk ny strømprisrekord på strømkabelen til England torsdag, som for tiden opererer på halv kapasitet.

Rekord på rekord

Prisen i Sørvest-Norge passerer for første gang 500 euro per MWh på Nordpool-børsen.

I kroner betyr det en pris over 5 kroner per kWh før avgifter: 6,29 kroner per kWh med moms.

Prisen blir forholdsvis jevn gjennom døgnet, men med et par pristopper på 7,37 kroner.

Også på Øst- og Vestlandet settes det rekorder. Det blir riktignok ikke like dyrt som 21. desember i fjor, det blir bare årets dyreste: Snittprisen i Oslo blir 4,24 kroner, med en pristopp på 5,55 kroner mellom 9 og 10.

Høye priser i landene rundt oss

Prisrekordene henger sammen med svært høye strømpriser i landene rundt oss. Tyskland og Danmark har snittpriser som ligger rundt 6 prosent høyere enn i Sørvest-Norge.

Det at både Danmark og Tyskland får høye priser, betyr at eksporten til de to landene pågår nær maksimal kapasitet store deler av dagen og kvelden, mens vi ikke importerer noe tilbake:

  • 24,5 GWh (24.500.000 kWh) sendes til Tyskland
  • 38,4 GWh (38.400.000 kWh) sendes til Danmark
  • 6,4 GWh sendes netto til England

Ifølge Nordpools oversikt blir det torsdag netto eksport på alle landets utenlandsforbindelser.

Fall i magasinene i Sørvest-Norge

NVE kan samtidig melde at Sørvest-Norge (NO2), som har ligget under historisk minimums vannmagasinfylling gjennom hele sommeren, hadde en nedgang i magasinfyllingen fra 50,4 til 50,1 prosent i forrige uke.

Fallet tilsvarer rundt 90 GWh.

Det var også et fall i de langt mindre magasinene på Østlandet, mens oppfyllingen av magasinene på Vestlandet nesten har stoppet opp.