Gå til sidens hovedinnhold

Klarsignal for koronasertifikat for vaksinerte og dem med negativ test – og fra neste fredag må alle som reiser inn til Norge registrere seg

Forskriften om bruk av koronasertifikat innenlands er klar. Det betyr at kommunene som vil, kan ta det i bruk snart.

En forskrift som vedtas fredag, vil gjøre det mulig for kommunene å ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har vært koronasyke det siste halvåret eller har testet negativt for covid-19 de siste 48 timene.

Man må altså ikke være vaksinert for å bruke sertifikatet, understreker regjeringen. Forutsetningen for at kommuner kan begynne å bruke sertifikatet i kontroll, er at de har fattet vedtak om smitteverntiltak.

– I tillegg må kommunene ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige. Barn og ungdom under 16 år trenger ikke koronasertifikat, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Tromsø er blant kommunene som har varslet at de står klare til å ta i bruk koronasertifikatet, men som har ventet på at forskriften skal bli klar.

Alle som reiser inn til Norge må registrere seg fra neste fredag

Regjeringen skjerper innreisetiltakene og kontrollen ved grensene neste uke. Da må alle registrere seg før innreise, og det blir krav til testing.

Samtidig åpner de for at alle kan reise inn til Norge på samme måte som før pandemien, gitt at de oppfyller kravene.

– Alle som oppfyller utlendingslovens krav om innreise får anledning til det. Men det er fortsatt grunnlag for å bortvise utlendinger som ikke overholder kravene, og også nordmenn kan bøtelegges eller anmeldes dersom de ikke oppfyller kravene, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på en pressekonferanse.

Den strengere kontrollen innebærer at alle som reiser inn til Norge, også nordmenn, fra neste fredag må registrere seg på entrynorway.no. Det blir også mer testing på grensa.

– Når du registrerer deg, får du en bekreftelse som du kan bli bedt om å vise fram i kontroll. Politiet gjennomfører vanlig innreisekontroll for land utenfor Schengen og kan kontrollere om man oppfyller pliktene til registrering, test og karantene, sier Mehl.

Karantenehotell videreføres som et tilbud til de som ikke har egnet sted å oppholde seg under innreisekarantenen.

Helseministeren: - Dropp håndtrykket

Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk slutte å håndhilse og gå tilbake til å hilse med albuen.

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, hånd til hjertet, nikk og smil i halvannet år. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Kommentarer til denne saken