Gå til sidens hovedinnhold

- Kan vi stole på at storsamfunnet kan beskytte oss når det oppstår krisesituasjoner?

Artikkelen er over 1 år gammel

Storulykker som brannen på flyplassen reiser også spørsmål om hvordan Sola kommune bedriver arealplanlegging ved utarbeidelse av reguleringsplaner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LESERBREV: Brannen i parkeringsanlegget ved Sola flyplass gir dessverre næring til tanken om at vi ikke er godt nok forberedt til å takle de virkelig store katastrofene. Så langt ser det ut til vi også denne gangen slipper unna med materielle skader.

Det som skremmer er at dette kunne gått mye verre. En annen vindretning, en større andel el-biler, større eksplosjoner, mer giftige røykgasser som kunne rammet flere tusen reisende og ansatte i og rundt terminalbygget med et potensiale for svært mange skadede og omkomne er noen eksempler.

Spørsmålet er om Avinor har evnet å identifisere risikoen for at deres eget parkeringsanlegg kunne utgjøre en langt større trussel enn man har vært klar over. De hadde flaks denne kvelden!

Storulykker som dette reiser også spørsmål om hvordan Sola kommune bedriver arealplanlegging ved utarbeidelse av reguleringsplaner. Politikernes ja til at ST1 kan få lov til å etablere et stort tankanlegg i Risavika 150 meter fra privatboliger på Snøde er et eksempel der innbyggerne ikke stoler på kommunens forsikringer om at dette er helt i orden. Tankanlegget er en storulykkesbedrift.

Innbyggerne har klokelig anket saken inn for settefylkesmann i Vestland. De er redde for sin egen sikkerhet, men har ikke fått medhold på et eneste punkt i Sola kommune sitt tilsvar. Er Sola kommune så næringsvillig at den er villig til å tilsidesette innbyggernes sikkerhet?

Sola kommune er nødt til å ta den diskusjonen med sine berørte innbyggere. Det nytter ikke å feie problemene under teppet og late som om de ikke eksisterer. LNG anlegget ble aldri konsekvensutredet, selv om det var lovpålagt. Sola kommune sviktet sitt samfunnsmandat da reguleringsplanen 0386 ble laget. Utslipp av metan kan drifte flere kilometer før den antennes. Jeg vil derfor oppfordre ordføreren til å ta et initiativ til å få LNG fabrikken konsekvensutredet. Først da vil det være mulig å lage kommunale beredskapsplaner som bygger på faglige identifiserte trusler ved ukontrollerte utslipp.

Det kunne like gjerne ha vært LNG anlegget som brant denne kvelden. Stiv til sterk kuling fra sør sørvest gir oss ett minutt før et gassutslipp har driftet over Risavika til Tananger sentrum. Da nytter det ikke å evakuere til fots! Da skal du springe 60 meteren på 4 sekunder bare for å holde tritt med vinden. Men hvordan skal jeg bli varslet? Jeg vet ikke!

Kommentarer til denne saken