Gå til sidens hovedinnhold

– Kall det Sola kapell

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er jo ikke noe problem å skille Tananger kirke og Tananger kapell. Da burde det ikke være et problem med Sola kirke og Sola kapell.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LESERBREV: Jeg er svært glad vi nå får ny Sola kirke i ”krossen”. Det er uvant, men helt naturlig at den nye kirken overtar navnet Sola kirke. Kirken skal jo betjene hele Sola menighet.

Den 65 år gamle kirken mister plutselig sitt navn. Hva skal den hete? Flere navneforslag er kommet på bordet: Utsola kapell, Sola kapell, Sola gamle kirke, for å nevne noen.

Jeg synes det er viktig å bruke navnet Sola. Siden tidlig middelalder har Sola kirke vært et sentralt knutepunkt for bygda og menighetslivet i Sola. Der Sola Ruinkyrkje i dag står, var det kirke i nesten 1000 år, før det rundt 1840 ble reist en majestetisk ny Sola kirke helt på hjørne av Utsola. Det var en stor trekirke med sitteplass til ca. 900 mennesker, ikke ulik Høyland kirke. Mot nord og vest grenser tomten til garden Sola (Kirke-Sola). Denne kirken måtte, etter pålegg fra okkupasjonsmakten rives under 2. verdenskrig.

Etter krigen kom diskusjonen om ny kirke i Solakrossen. Da vi i 1955 fikk ny kirke ble det derfor bestemt at denne skulle dimensjoneres som et kapell med kun 190 seter og kalles Sola kapell. Etter noen år innså de besluttende myndigheter at det kunne gå lang tid før vi fikk ny kirke i krossen. Derfor ble Sola kapell omdefinert til Sola kirke.

Jeg mener at Sola gamle kirke ikke er et godt forslag. Ordet kirke kan virke ekskluderende, siden det er et bibelsk navn på Guds menighet. Dersom ALLE skal kunne bruke stedet til for eks. begravelser, bør ordet kirke byttes ut med kapell.

Det gamle navnet Sola kapell er etter min mening det beste forslaget. Selv om bygningen fysisk ligger på Utsola, skal den betjene ikke bare Sola menighet, men hele Sola kommune (med omland). Noen vil mene det er forvirrende med samme fornavn i Sola kirke og Sola kapell, men vi har ikke problemer med for eks. Tananger kapell og Tananger kirke, eller Orre kirke og Orre gamle kirke.

Med dette som bakgrunn foreslår jeg at nåværende Sola kirke bytter navn til Sola kapell.

Kommentarer til denne saken