– Der sto jeg i rampelyset på kanten til en karriere, også flyttet vi fra alt. Plutselig befant jeg meg i Tananger, midt i en pandemi og uten noen kjente rundt meg, sier Jeanette Krommen.

Sang og musikk har vært en stor del av hennes 39 år lange liv. Jeanette forteller at hun siden tidlig barndom har holdt fast på det store målet om å delta i Melodi Grand Prix.

– Det er den store barndomsdrømmen som bare fortsetter å vokse, og som har vært farlig nære å bli realisert.

Fra Idol til Norske Talenter: – Noe har alltid manglet, helt til jeg kom hit

Å synge har bare vært gøy, en hobby. At Jeanette skulle bli sanger var ingen tanke før hun gikk siste året på musikklinjen på videregående.

– Da fikk jeg en sanglærer som var klassisk utdannet. Jeg husker enda da jeg hørte henne synge for første gang. Jeg ble målløs og etter hvert veldig opphengt i at jeg også skulle bli sangpedagog.

Det var likevel ikke før hun kom på folkehøgskolen på Toneheim og møtte likesinnede som strebet etter høyere musikalsk utdanning, at hun bestemte seg for å gjøre det samme.

Jeanette kom inn på musikkonservatoriet i Trondheim, men usikkerheten omkring hva hun egentlig ville bli gjorde tiden vanskelig.

– Jeg var så usikker på min vei at jeg meldte meg på Idol og bestemte meg for at tilbakemeldingene jeg fikk skulle vise retning videre.

Kom hun langt i sangkonkurransen skulle hun bli popsanger. Men Jeanette kom videre fra første runde, før reisen sluttet med en kommentar om at hun sang veldig pent og vakkert.

– Jeg sang vel for pent for pop, så da måtte jeg bli operasanger, tenkte jeg.

Det strittet imot alle følelser om at det bodde mye popmusikk i 21-åringen. Likevel valgte hun å satse på det klassiske i håp om å finne svar på hvem Jeanette er i musikkverden.

– Men jeg har alltid manglet noe, helt frem til jeg kom hit til Tananger.

Den store flytteprosessen var i gang kort tid etter at Jeanette hadde stått på H3 Arena på Fornebu og opptrådt på direktesendt TV. Flere hadde lagt merke til hennes særegne stemme, som brakte henne helt til semifinalen i Norske Talenter i november 2019.

I desember startet det nye livet i Tananger. Det var mannens jobbmuligheter som lokket dem dit, og Jeanette som var på vei til å skape en karriere etter deltakelsen i tv-programmet, kunne like gjerne fortsette drømmen i Rogaland.

– Alt lå til rette for at artistkarrieren skulle ta fart, men i stedet kom pandemien.

Jeanette legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å finne seg til rette på en helt ny plass, når restriksjoner har begrenset muligheten for sosialisering og konserter.

– Det var kjempe tøft, men jeg fant trøst i den vakre naturen i Tananger.

Nå har hun platekontrakt: – Skal aldri flytte fra Tananger

Jeanette beskriver seg selv som en hjemmekjær introvert, som alltid har følt det skummelt å skulle reise. Likevel understreker hun at det å flytte til en helt ukjent plass, med mann og to barn, er et valg hun ikke angrer på.

– Jeg er omringet av hvite trehus og havneidyll. I starten hadde jeg det ganske tøft med at vi flyttet fra alt og alle i Trondheim, men nå – etter ett års tid – tenker jeg at det er her jeg hører hjemme. Vi skal aldri flytte fra Tananger.

Videre forteller Jeanette hvordan de vakre, men til tider værharde omgivelsene har hjulpet henne gjennom den tunge tiden.

– Det gikk vel nesten ett år før jeg satt meg ned for å skrive min første låt. Jeg har alltid tenkt at jeg «bare» er en sanger, men naturen viste meg at jeg var så mye mer.

4. mars i år slapp Jeanette sin første låt. Vinterland skrev hun i fjor vinter, da det var hvit ute og tilflytterne skøytet rundt på den blanke isen i Tananger.

– Nå heller jeg mot en blanding av pop og opera. Det er meg, og det kommer frem i sangen. Jeg synger Vinterland med min operastemme, men produksjonen er veldig pop, sier Jeanette og legger til:

– Det er som kontrasten i landskapet, som en dag er rolig og vakker, før stormen kommer. Jeg liker det, og det samme finner jeg igjen når jeg blander opera og pop.

Jeanette har fått et samarbeid med plateselskapet The Woods, som også har gitt henne muligheten til å komme et stort steg nærmere drømmen om å delta i Melodi Grand Prix.

– Jeg ble slått på målstreken i fjorårets låtvalg, men jeg var farlig nær, sier Jeanette lattermildt.

Hun lar seg ikke stoppe av den grunn. Jeanette har nemlig fått jobb som musikklærer i 50 prosent stilling ved Vågen videregående skole. Hun har også i samarbeid med organist i Ræge menighet Arfon Owen, vært på en miniturné i Sola og spilt konserter for mennesker med demenssykdom.

– Den konsertserien er kanskje noe av det mest meningsfulle jeg har gjort. Å se noen ta til tårene, og andre synge med fra start til slutt var mektig. Jeg håper vi kan ta det videre rundt om i Rogaland.

På spørsmål om hvordan hun ser på tiden fremover, og mulighetene til å skape den karrieren hun alltid har drømt om, i Tananger, svarer Jeanette:

– Man hører ofte at man er berget med en gang man får platekontrakt, men jeg har fått en litt annen kontrakt der jeg styrer mye mer selv. Jeg må fortsette å skrive, og aller viktigst må jeg trosse introverten i meg og promotere på sosiale medier. Det føles kleint, men det er en helt unik mulighet.