Gå til sidens hovedinnhold

Ja til både lokaldemokrati, ny industri og nye arbeidsplasser

På direkte spørsmål om hva et kraftintensivt datalagringssenter på Kalberg i Time betyr for oss i Sola, er det ærlige svaret: At det er usikkert. Det er likevel ikke tvil om at det som i en slik sak er bra for Time, også er bra for Sola og andre kommuner i regionen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MENINGER: Tidligere i år startet Statnett byggingen av hele Nord-Jærens strømsentral på Kalberg i Time. Det er herfra vi i framtiden skal få lys og varme fra. Kort vei til mye strøm har gjort at Time kommune har startet en reguleringsprosess som kan åpne for at store internasjonale aktører etablerer seg i et stort datalagringssenter på Jæren. NHO Rogaland og Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, snakker varmt om Kalberg-planene og har bedt hele regionen og flere kommuner engasjere seg.

Jeg vil understreke at jeg personlig deler intensjonen og tankene i innlegget fra regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland og administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia. På direkte spørsmål om hva et kraftintensivt datalagringssenter på Kalberg i Time betyr for oss i Sola, er det ærlige svaret: At det er usikkert. Det er likevel ikke tvil om at det som i en slik sak er bra for Time, også er bra for Sola og andre kommuner i regionen.

Jeg er glad for at vi ikke har sett en stor og omfattende «kommunekamp» og lokaliseringskrangel om hvor et slikt senter skal ligge. I stedet har flere og flere engasjert seg for at det skal ligge på Kalberg nettopp på grunn av kraftforsyningssikkerheten der.

Lokalisering, omregulering og arealutfordringene knyttet til nedbygging av noe dyrket jord, etter siste samtale med ordfører i Time begrenset til ca. 180 dekar, er det imidlertid Time kommune, som regulerende myndighet, sin rett og plikt til å håndtere alene. Vi har et demokratisk problem den dagen nabokommuner og ordførere blander seg inn i slike prosesser.

Min og vår jobb er å være heiagjeng på siden av denne prosessen og påpeke viktigheten av dette. Vi må ikke bare snakke om regionalt samarbeid og arbeidsplasser, men må vise det i handling. Det er nettopp derfor jeg har hatt flere samtaler med ordføreren i Time om dette. Når NHO også har spurt om bistand til å løfte spørsmålet, har undertegnede gått i bresjen for å arrangere en felles ordførerbefaring til området for å vite mer, vise vår støtte og for å gi det den regionale oppmerksomhet det fortjener. Dette ble også drøftet på eiermøte i Lyse onsdag 14. oktober og var en av de viktigste sakene som undertegnede og mange andre løftet frem.

Planene har stor regional betydning og det er særdeles viktig at vi sammen som region støtter opp om dette. Det har jeg som ordfører gjort, og vil gjøre.

La oss sammen derfor støtte Time i deres prosesser og håpe for regionens del at det gjennom reguleringsarbeidet gis grønt lys for å utvikle dette området til det kraftsenteret det kan bli.

Sammen må vi parallelt jobbe med de kommersielle og forretningsmessige mulighetene for å få etablert store aktører der, dersom Time gir grønt lys for dette.

Les også

Derfor bør Sola bry seg om Kalberg-planene

Kommentarer til denne saken