I kveld byr fritidsavdelingen på julebord i FeelGood-lokalene i Tananger, og lille julaften blir det julebord i lokalene i kulturhuset. Med midler fra staten har kommunen kjøpt inn både mat og gavekort som skal deles ut som julegaver. I romjulen blir det flere aktiviteter for ungdom.

– Vi skal på Actionball mandag, Rush trampolinepark tirsdag og spille bowling på onsdag. Det er ennå plasser igjen, sier avdelingsleder Birgit Øxnevad Frost.

På grunn av smittevern blir det maks 20 i gruppene, men dersom mange skulle melde seg på, kan de sette opp flere grupper.

– Vi skal alltid få det til om det blir mange som vil være med, sier hun.

Hun tror det er behov for aktiviteter i julen for ungdom.

– Ikke alle har det så kjekt i julen, og ikke alle feirer jul. Det kan være godt å ha noe kjekt å være med på sammen med trygge voksne, sier Øxnevad Frost.

– Man trenger ikke være alene med vonde tanker

– Og noen setter kanskje også bare pris på å få komme litt bort fra familien og være sammen med andre, legger SLT-koordinator Karen Asheim til.

Hun sier det er godt at flere virksomheter som jobber tett på ungdom kan samarbeide. På den måten når de ut til flere og kan være til støtte og hjelp for ungdom i hele Sola.

– Vi vet at det er ungdom som i år har hatt det ekstra vanskelig, og vi ønsker å vise at det er hjelp å få, sier hun.

Denne uken ble det delt ut informasjon til elevene i skolen om hvor de kan henvende seg til dersom de trenger noen å snakke med.

– Man trenger ikke være alene med vonde tanker og følelser. En kan få gode råd som kan hjelpe dersom en trenger det, sier Asheim.

God kontakt med ungdom

Hun forteller at det er grunn til å tro at det vil være noen som ønsker å ta kontakt. I faktaboksen nederst i artikkelen kan du se hvor du kan henvende deg for å få hjelp.

– En kan også ta kontakt med familiesenteret i kommunen, som er et veiledningstilbud for dem som er mellom 0 og 18 år, legger hun til.

Birgit Øxnevad Frost sier fritidsveilederne i kommunen har god kontakt med mange ungdom. Selv i et år der tilbudet i perioder har vært stengt ned, eller redusert, har de forsøkt å gjøre hva de kan for å holde kontakten.

– I mars ble jo alt stengt, og da gikk vi over til digitale møter. Men vi oppsøkte også en del ungdom, og vi ga beskjed om at vi gjerne ville komme til dem dersom de ønsket det, forteller hun.

Her kan du få hjelp

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

Alle barn kan ringe alarmtelefonen når de har det vondt, skummelt, vanskelig, eller føler de trenger hjelp. Også voksne som er bekymret for barn og unge kan ringe.

Døgnåpen telefon og chat www.116111.no

Mental helses hjelpetelefon: 116 123

Døgnåpen telefon for alle som trenger noen å snakke med. Gratis og anonymt. Chat og selvhjelp på www.mentalhelse.no/fa-hjelp

Foreldresupport: 116 123 (tast 2)

Telefon og chat for småbarnsforeldre som trenger hjelp og veiledning. Samarbeid med Stine Sofie-Stiftelsen og Mental helse.

www.mentalhelse.no/fa-hjelp/foreldresupport

Kors på halsen: 800 333 21

Samtaletilbud for alle opp til 18 år. Du kan ringe, maile, eller chatte og snakke om det som er viktig for deg - både de gode og de vonde tingene.

www.korspaahalsen.rodekors.no

Ungdomsteamet i Sola kommune: 969 43 031

Lavterskeltilbud til ungdom og foreldre. Tilgjengelig hverdager i juleferien.

Barneverntjenesten i Sola kommune: 488 90 967

Tilgjengelig på dagtid alle hverdager i juleferien. Julaften/nyttårsaften fra kl. 8:00-12:00. Når barneverntjenesten går hjem, overtar barnevernvakten i Stavanger: 51899167.

Familiesenteret i Sola kommune: 409 21 003

Tverrfaglig lavterskeltilbud som tilbyr veiledning til barn opp til 18 år og familien. Tilbudet er gratis. Epost: familiesenteret@sola.kommune.no