Ingen trafikkdrepte i Rogaland hittil i år

Illustrasjonsfoto. Hittil har ingen mistet livet på veiene i Rogaland i år. Fortsetter de lave tallene kan det bli det laveste antallet trafikkdrepte i Norge siden 1947.

Illustrasjonsfoto. Hittil har ingen mistet livet på veiene i Rogaland i år. Fortsetter de lave tallene kan det bli det laveste antallet trafikkdrepte i Norge siden 1947. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statens Vegvesen melder at vi på landsbasis styrer mot et rekordlavt antall trafikkdrepte i 2019, dersom årets resterende måneder har like lave tall som året hittil.

DEL

I juli mistet fire personer livet i trafikken på norske veier, ifølge vegvesenets foreløpige statistikk. På samme tidspunkt i fjor var dette tallet ti. I de to første av sommerens tre måneder har 14 personer mistet livet, mens i samme periode i fjor var dette tallet 22, skriver vegvesenet i en nyhetsmelding onsdag.

Siden nyttår har 54 mennesker mistet livet på norske veier.

– Vi kan være på vei mot de laveste tallene for omkomne i trafikken på over 70 år. Vi må tilbake til 1947 – da 94 omkom – for å finne tilsvarende lave tall, sier vegdirektør Bjørne Grimsrud i nyhetsmeldingen.

Verst var det ifølge vegvesenet i 1970. Da mistet 560 mennesker livet på det norske veinettet, til tross for at antallet kjøretøy på veiene var langt lavere den gang enn i dag. Antall omkomne per million innbyggere var da på hele 144.

– Men likevel handler dette om langt mer enn tall og statistikk. For hver enkelt ulykke er en stor tragedie for de som rammes. Norske trafikanter er generelt flinke og ansvarlige i trafikken. Sammen med stadig bedre veier og sikrere biler er risikoen for å bli drept eller skadet i en trafikkulykke blitt den laveste i verden, sier vegdirektøren.

I 2018 var Norge det sikreste landet i Europa for fjerde år på rad.

Ingen drepte i Rogaland

Mens Møre og Romsdal, Akershus og Nordland har hatt sju omkomne hver, ligger Rogaland i motsatt ende av skalaen. Rogaland er nemlig ett av to fylker hvor ingen har mistet livet hittil i 2019.

Ifølge vegvesenets foreløpige tall er det oftest voksne menn over 25 år som har omkommet i trafikkulykker i Norge dette året. Menn er også representert blant de yngre sjåførene, da alle de åtte omkomne i aldersgruppen 16-24 år var menn, skriver vegvesenet. Ingen barn under 16 år har hittil mistet livet i trafikken i år.

Disse ulykkene tar liv

Ifølge vegvesenet er det møte- og utforkjøringsulykker som tar flest liv, henholdsvis 17 og 18 omkomne hittil i år. Alle som har mistet livet i utforkjøringsulykker i 2019 har vært menn. Av de 54 drepte har 27 mistet livet mens de satt i en personbil, mens 11 mistet livet på motorsykkel. Videre var seks personer fotgjenger, fire satt på sykkel og tre personer satt i tyngre kjøretøy.

Vegvesenet presiserer at tallene er foreløpige og uoffisielle per 31. juli 2019. Blant annet er det enda ikke klart hva som har skjedd med bilføreren som er savnet etter jordraset i Jølster. Torsdag formiddag skriver VG at én person har mistet livet i en utforkjøring i Nordland.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken