Gå til sidens hovedinnhold

I fjor var det lang kø av utskrivningsklare pasienter på sykehuset som ventet på plass på sykehjemmene i Sola. Fortsatt har kommunen plassutfordringer

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er kontinuerlig jobbing for å forbedre dette. Vi ligger ikke på latsiden, sa kommunalsjefen om situasjonen.

Denne artikkelen ble publisert i november 2019. Den er hentet frem fordi den illustrerer kapasitetsutfordringene som kommunen hadde og fortsatt har. Dette har blant annet resultert i at posisjonen nå hasteåpner rom på Soltun, samt fremskynder åpningen av en avdeling i det nye sykehjemmet.

Siden sommeren 2019 har det vært mange utskrivningsklare pasienter på sykehuset som ikke har fått kommet hjem til Sola kommune. Kommunen har plikt til å ta i mot dem og gi dem plass på sykehjemmet for rehabilitering. Hvis de ikke tar i mot dem vanker det dagbøter. For to år siden hadde Sola kommune mange millioner kroner i dagbøter fordi de ikke klarte å ta i mot de utskrivningsklare pasientene. Nå ser det ut til at samme tendensen er tilbake igjen.

Sola betalte en halv million i sykehusbøter

– Vi har informasjon om at den siste tiden har det vært store utfordringer med å få skrevet ut pasienter som trenger korttidsplass på sykehjem i Sola kommune. Tendensen er økende, og det rapporteres daglig om pasienter som ligger og venter på plass. Sola skiller seg visst negativt ut blant de andre kommunene. Dette går både ut over pasientene som blir liggende og vente, og skaper plassutfordringer for pasienter som må inn i avdelingene for aktiv behandling, sier Siv-Len Strandskog (Ap).

Hun er bekymret og ba i formannskapet om et svar på hva som egentlig skjer.

– Er dette forårsaket av en økning av eldre og syke i kommunen, eller har vi for tiden færre sykehjemsplasser tilgjengelig? Er antallet sykehjemsplasser redusert som følge av flyttingen fra Soltun? Blir det gjort noe aktivt for å løse utfordringene?, spør hun.

Problem siden sommeren

Kommunalsjef for levekår Oddny Hovtun Bjorland forteller at dette har vært en utfordring de siste månedene.

– Frem til sommeren gikk det bra, med god sirkulasjon i plassene og få døgn som vi fikk bøter. Etter sommeren har det derimot vært et vedvarende problem med å ta imot utskrivningsklare pasienter. Vi er opptatt av at innbyggerne våre skal få komme hjem når de er klare og vi er også opptatt av omdømme vårt til sykehuset. Vi synes ikke det er greit å være verst i klassen, sier hun i formannskapet.

Det svinger imidlertid hvor mange pasienter som ligger og venter på å komme hjem. Mandag denne uken var det to utskrivningsklare pasienter fra Sola, men det har vært oppe i seks og sju som ligger og venter. Kommunalsjefen forteller at de har gjort noen grep for å bedre dette.

– Vi har økt kapasiteten med seks senger og åpnet nye rom på gamle Soltun for å ta imot dem som venter på langtidsplass, slik at de som har mest behov medisinsk oppfølging kommer nærmest der kompetansen er. Dette er kontinuerlig jobbing, vi ligger ikke på latsiden, sier Hovtun Bjorland.

Slik skal kommunen unngå million-regning fra sykehuset – Uakseptabelt å ha syke på venteliste — Det er ikke behov for å åpne flere sykehjemsplasser på Tabo

Mange venter på langtidsplass

Strandskog synes det er viktig at kommunalsjefen holdt formannskapet løpende oppdatert når det var slike utfordringer.

– Jeg er glad for at vi har klart oss bra før sommeren, men jeg er bekymret når vi nå er inne i den tredje måneden med utfordringer. Jeg tenker at det er viktig å holde informasjonsflyten up-to-date. Er det slik at en av grunnene til at vi sliter er at det er mange som egentlig trenger langtidsplass som ligger for lenge på korttidsplass fordi det ikke er ledig langtidsplass? Har vi rett og slett for få langtidsplasser, spør Ap-politikeren.

Kommunalsjefen forklarer at hun tror årsaken til at det er en topp nå er en blanding av flere ting.

– Men en ting er at pasienter venter på langtidsplasser på korttidsplassene. Og når vi har slike topper så forplanter det seg, sier Hovtun Bjorland.

Antall liggedøgn tidoblet – Sola er inni en negativ spiral

Kommentarer til denne saken