Gå til sidens hovedinnhold

- Hvordan skal vi kunne spille 17. mai uten å få øve?

- Vi i Norges Musikkorps Forbund (NMF) synes det er svært beklagelig at det er kommunisert ut til mediene at det blir korps på 17. mai, uten at dette er avklart med korpsbevegelsen, skriver NMF Rogaland i dette leserbrevet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

15. april burde vært en gledens dag for korpsene i Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg og Klepp. Overlegene sendte ut beskjed om at korpsene kunne spille på 17. mai. Korpsene kunne både spille punktkonserter og marsjere med fullt korps i gatene. Kriteriene var to meter mellom hver musikant og hygiene tiltak.

Beskjeden virker for oss i korpsbevegelsen til å være lite gjennomtenkt. Det er flere spørsmål som reiser seg. Retningslinjene som kom fra overlegene sier ingenting om øvelser i forkant av 17. mai. Korpsene er helt avhengig av å øve sammen for alle oppdrag, enten det er i grupper eller som tutti korps. Hvordan kan øvingene i forkant av 17. mai arrangeres? Slik det er i dag så er det ikke mulig for noen korps å øve, da de nasjonale retningslinjene ikke åpner for dette.

NMF jobber med myndighetene for å få dette på plass, men i motsetning til idretten er det ennå ikke kommet noen avklaring for korpsene. Mange kommuner prioriterer skolebyggene utelukkende til skole og elever, og åpner ikke skolebyggene for eksterne brukere på denne siden av sommeren. Dermed står svært mangekorps uten øvingslokaler og vil måtte ta all øving utendørs. Selv om marsjeringen i seg selv opplagt trenger utendørs øving, bør musikken innøves på normal måte, innendørs for godt resultat.

Vi vet alle at første marsjøvelse i gata ikke oser kvalitet. Dette er ikke noe verken dirigenter, korpsmusikanter eller mannen i gata setter pris på. Øving må til! Punktkonserter vil være mulig å gjennomføre, også med krav om to meters avstand, og det håper vi det blir mange av. Også her savner vi retningslinjer på hvor mange musikanter som kan opptre sammen.

I vårt område er det få korps som satser spesifikt på marsjering og marsjøvelse, og det er dermed ingen skolekorps eller voksenkorps som har hatt marsjøvelse dette skoleåret. Det er svært lite sannsynlig at skolekorpsene vil være i stand til å overholde deformasjoner dere nevner med to meter mellom hver musikant. Dette er en særlig vanskelig formasjon å holde da avstanden er stor. Selv for voksenkorps kan denne formasjonen by på store utfordringer, da regionens voksenkorps heller ikke satser på marsjering. NMF Rogaland ser at det kan bli vanskelig, selv med de beste intensjoner, å oppfylle kravene om to meters avstand til enhver tid.

Korpsene ønsker virkelig å spille på 17. mai! Det handler ikke om manglende vilje, men dersom det ikke kommer nasjonale retningslinjer som muliggjør øvelser og effektiv marsjeringstrening/opptreden, så blir det svært lite marsjering på 17. mai.

Vi i Norges Musikkorps Forbund (NMF) synes det er svært beklagelig at det er kommunisert ut til mediene at det blir korps på 17. mai, uten at dette er avklart med korpsbevegelsen, eller andre korpskyndige først. Nå kan det fort bli negativt fokus mot korpsene om de ikke spiller og marsjerer på 17. mai, og det er noe korpsene ikke fortjener. Det er viktig for korps og musikanter å følge de retningslinjer som myndighetene kommer med, da hensynet til helse trumfer det meste.

Kommentarer til denne saken