Gå til sidens hovedinnhold

– Høye strømpriser gjør det enda viktigere at bedrifter får kontroll på energiforbruket sitt

– Vi anslår at norske bedrifter kan spare 10 til 30 prosent av strømforbruket sitt, det betyr i praksis at de kan spare strøm for milliarder, sier Kjartan Kopren i Noova.

Kjartan Kopren er regiondirektør vest i Noova og ser ofte hvor mye det betyr i kroner og øre at bedrifter har et bevisst forhold til hvor mye strøm de bruker.

– Mange er flinke her, men det er også dem som bruker mye mer strøm enn hva de hadde trengt. Det koster, sier han.

Han jobber sammen med en rekke firma for at de skal få kontroll over forbruket. Et av dem er Sande Gård. Butikksjef Hege Bårdvik sier hun er blitt veldig interessert i å følge med målingene over forbruk.

– Vi har helt klart spart penger, rett og slett fordi vi er blitt så bevisste på hvor mye strøm vi bruker, sier hun.

Kan spare store summer

Da Sande Gård og Noova startet samarbeidet ble bedriftens aktiviteter og behov kartlagt og estimater for forbruk laget. Nå måles forbruket nøye, og Bårdvik kan se resultatene hver dag, time for time.

– Jeg må innrømme at jeg er blitt veldig ivrig på å følge med. Det er kjempeinteressant. Vi ser forbruket både i butikken med frys/kjøledisker, ovner til matlaging og ute i vaskehallene, forteller hun.

Noova anslår at norske bedrifter kan spare mellom 10 og 30 prosent av strømforbruket sitt. Selskapet har spesialisert seg på strømsparing og hjelper bedriftsmarkedet å spare energikostnader. Noova er et strømselskap som går inn for å selge minst mulig strøm til sine kunder. For å gjøre dette benytter de seg av teknologi, tilgjengelige data og sensorer ved behov for å få full oversikt og finne måter bedrifter kan kutte energikostnader.

– Vi ser at bedrifter er opptatt av å ta bærekraftige valg, bli mer energismarte og kutte i strømforbruket sitt, sier Kjartan Kopren.

Ser stort overforbruk

– Med de svingende strømprisene har det blitt enda viktigere for bedrifter å få kontroll over strømforbruket sitt. Vi anslår at norske bedrifter kan spare 10 til 30 prosent av strømforbruket sitt, det betyr i praksis at de kan spare strøm for milliarder, legger han til.

Han har sett flere bedrifter ha stort forbruk, mye større enn hva de hadde trengt, og gjerne også om nettene og i helgene.

– Det kan være ventilasjonsanlegg, eller ovner som alltid står på. Når vi blir koblet på måler vi forbruket og kan se de faktiske resultatene, forteller han.

Økonomi og strømsparing

Kopren sier at nordmenn er verdensmestre i strømforbruk.

– Høye strømregninger har gjort at mange den siste tiden har blitt veldig opptatt av strømprisen, men vi mener det er like viktig å være opptatt av forbruk og forbruksmønster. Den billigste og mest bærekraftige strømmen er den du ikke bruker. Både bedrifter og privatpersoner kan spare mye penger ved å ta helt enkle grep, sier han.

Oppvarming er for de fleste den største utgiftsposten. For hver grad man senker temperaturen sparer man cirka fem prosent av oppvarmingskostnadene. Mange kan nok sette ned temperaturen en grad eller to uten å merke så mye til det, mener Kopren. I tillegg har man kanskje rom som ikke er i bruk, men likevel varmes opp. Med tidsstyring kan man bruke varme kun når en trenger det.

– For mange bedrifter er jo økonomi og det man sparer i strømutgifter og nettleie en veldig viktig motivasjonsfaktor for å ville ha kontroll over forbruket. Men samtidig er det også mange som er opptatt av bærekraft, og for oss er det jo et størst ønske å gjøre Sola-bedriftene enda mer bærekraftige, sier Kjartan Kopren.

Kommentarer til denne saken