– Mye av arbeidet med festivalen og forberedelsene var jo gjort i fjor da Solafestivalen egentlig skulle være. Dermed ble det ikke så mye stress nå, sier Helene Linnestad Larsson.

Sammen med Isabella Victoria Ross-Molnes er de blant ungdommene i Ukis og ungdomsrådet som står bak Solafestivalen sammen med kommunen og kulturhuset. Det er kanskje det største arrangementet for og av ungdom i Sola noensinne. Denne uken legges billettene ut, og nå håper de at mange vil bli med.

Det hele starter fredag 10. juni på Sola kulturhus. Da blir det ulike workshops og paneldebatt i tillegg til konserter.

– Paneldebatten skal handle om psykisk helse og hvilke tilbud som finnes i Sola, sier Isabella Ross-Molnes.

Masse aktiviteter

Fritidsveileder Trine Røyrhus Ottosen legger til at denne vil bestå både av ungdom og fagfolk som vil diskutere psykisk helse sett fra unges perspektiv.

Lørdagen foregår festivalen utendørs i rådhusparken. Da rigges parken til å kunne ta imot flere hundre unge mellom 13 og 20 år. Da blir det aktiviteter og konserter fra ettermiddagen og hele kvelden.

– Vi har invitert lag og foreninger med, og Skjalg 4H er blant dem som kommer med aktiviteter. Her er det muligheter for foreninger å drive rekruttering, sier Røyrhus Ottosen.

Konserter fredag og lørdag

I parken blir det også utescene der flere lokale band vil spille, blant andre TØFL, Hkeem og Freya & Helena fra Skadberg skal ha konsert. I parken skal det også bli salg av mat og god stemning hele dagen. Ennå er ikke alt spikret, men billetter legges ut denne uken, og det meste begynner å ta form.

Solafestivalen skulle egentlig arrangeres i september i fjor, men pandemien gjorde at ungdommene og kommunen i samarbeid bestemte seg for å utsette.

– Det var en vanskelig avgjørelse, og jeg er glad for at det egentlig var ungdommene selv som tok valget den gangen. Jeg er samtidig veldig glad for at Solafestivalen nå snart kan starte, sier ordfører Tom Henning Slethei.

– Veldig stolt

Han roser ungdommene for arbeidet de gjør med festivalen.

– Vi sier at festivalen har stor grad av ungdomsmedvirkning, men det rette er egentlig at det har vært voksenmedvirkning. Det er faktisk ungdommene som har tatt de tyngste løftene her, roser han.

Fritidsveileder Trine Røyrhus Ottosen er enig.

– Ungdommene har holdt tak i dette siden i fjor, og selv har jeg mest hjulpet til som veileder. At vi kan invitere til en festival av denne størrelsen og der ungdom har gjort det meste som arrangører sier mye om hvor langt vi i Sola kommune er kommet når det gjelder ungdomsmedvirkning. Det er veldig kjekt, og noe som gjør meg stolt, sier hun.

– Bli med!

Isabella og Helene synes arbeidet er veldig gøy.

– Da vi planla festivalen i fjor var det til slutt ukentlige møter der vi fordelte ansvar for de mange oppgavene. Nå har vi tatt opp trådene og er klar for en stor og forhåpentlig veldig kjekk festival, sier Isabella.

Festivalen er gratis og rusfri, men man må bestille billett. Det gjøres her.