Det har vært knyttet store forventninger til hva som blir tillatt og ikke tillatt i forbindelse med årets markering av nasjonaldagen, men vi har lenge visst at dagen blir nødt til å feires annerledes. For mange vil det være et savn ikke å kunne se, eller delta i, togene som siden fredsdagene har vært en så sentral del av vår nasjonaldagsfeiring.

Dagen blir annerledes for alle vi som feirer den. Den blir annerledes for 1. klassingene som hadde gledet seg til å gå i sitt første barnetog bak sin skoles fane, for 10. klassingene som forlater grunnskolen og barnetoget på vei mot en ny epoke, og for russen, som har mistet en tid og opplevelser mange av dem hadde sett frem til.

Men i år blir det andre tog - med båter og kjøretøy. Det tror vi kommer til å bli et flott skue, og vi håper mange stiller seg opp i hagene, terrassene, eller på gatene for å se.

Selv om hverdagen ble snudd på hodet for de fleste av oss 12. mars, har det fått oss til å se nye muligheter. Vi har møtt mange i skolene, barnehagene, fritidsklubb, kulturskole, næringsliv, foreningsliv og privatpersoner som nektet å sitte passive, men som i stedet har funnet andre måter å nå ut, hjelpe, glede og bidra.

Også årets 17. mai-program er et resultat av kreativiteten som ligger i oss. Selv om vi ikke kan samles like naturlig som vanlig er det utenkelig ikke å feire. De siste ukene har vi fått litt mer av hverdagen tilbake, og forhåpentlig kan vi også snart ta festdagene tilbake. 17. mai er en slik festdag. Det er en dag der vi feirer vår Grunnlov, vårt demokrati, vår frihet og alles mulighet til å delta i samfunnet.

Jeg har vært på jobb 17. mai i nesten alle de 14 årene jeg har jobbet i Solabladet, og det er en av de kjekkeste dagene å være på jobb. Som lokalavisjournalist kommer man tett på menneskene i Sola, og det gir meg stor glede å hilse på kjente, både barn og voksne, fra barnehagene, skolene, korpsene, idrettslagene og foreningene mens de glade og stolte går i våre tre barnetog og i folketoget. I år blir det en annerledes dag på jobb, men jeg er sikker på at jeg kommer til å huske også denne med glede.

Vi som jobber i Solabladet gleder oss til å være på jobb i dag, og vi skal gjøre vårt beste for å gi leserne våre en bred dekning fra alt det som skjer i løpet av dagen.

Vi ønsker deg og dine en feiende flott dag; gi barna masse is, løft flagget høyt og syng av full hals.