Gå til sidens hovedinnhold

– Folket skal bestemme – hva har skjedd?

Artikkelen er over 1 år gammel

– Som førstegangsvelger synes jeg dette er urettferdig og absurd. Jeg har gitt min stemme til fellesskapet, men for hvilken grunn?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LESERBREV: Det har nettopp vært kommune- og fylkeskommunevalg. Det var Høyre som fikk flest stemmer i Sola kommune, men likevel er det Frp, Ap, Sp og FNB som danner flertallet i kommunestyre vårt og vi ender opp med Frp-ordfører. Mitt navn er Tyra Friisenfeldt. Jeg bor i Sola kommune og er 18 år, det vil si førstegangsvelger.

Som førstegangsvelger synes jeg dette er urettferdig og absurd. Jeg har gitt min stemme til fellesskapet, men for hvilken grunn? Det har ingenting å si hvem som vinner valget. Det er de partiene som samarbeider og lager avtaler, som ender opp med makten.

Det som er verdt å nevne er at befolkningen ikke får vite om disse avtalene før etter valget. Kanskje politikerne ikke føler at de skjuler noe for oss, men de gjør det. Som førstegangsvelger er jeg forvirret. Det er ikke slik vi lærer at demokratiet fungerer på skolen. Der er det rett fram: Den som får flest stemmer av folket, vinner valget og ender opp med makt FORDI flertallet av folket har valgt dem.

Derfor sitter jeg igjen med en følelse av uvitenhet og forvirring. Det er ikke en god følelse for en førstegangsvelger. Jeg føler ikke at folket bestemmer, og langt ifra at min stemme teller. Politikerne blir irritert av at færre folk stemmer. Er det så rart når de sitter igjen med en følelse av at det ikke nytter å stemme fordi valgresultatet ikke betyr noe!

Dette er bare en jentes oppfatning av valget, det betyr ikke at jeg har rett. Men jeg vet at flere av vennene mine, som også er førstegangsvelgere, føler det samme. Jeg trodde Norge var et land med et fint demokrati og at hver stemme hadde betydning. Smellen jeg møtte etter mitt første valg, gjorde at jeg ikke føler meg som en del av et demokrati. Det er ikke positivt for fremtidens politikk.

Kommentarer til denne saken