— Hvor man kan komme for å vaksinere seg er en av tingene som ikke er på plass i planen enda, sier Eli Ane Nedreskår, leder for innbygger- og politikerkontakt i Sola kommune.

Kommunen har avtale med to apoteker som kan sette vaksinedoser, og man kan vaksinere seg ved Tananger Legesenter på bestemte tidspunkt. Hvordan organiseringen med fjerde dose blir tatt hånd om er enda uklart.

— Vi jobber for å få organisert en skikkelig plan for det praktiske rundt vaksineringen, som skal være klar i slutten av denne uken, sier Nedreskår.

Oppfriskningsdose for de mest utsatte

FHI anbefaler den fjerde vaksinedosen til de som er 75 år og eldre, og anbefaler at de som bor på sykehjem og de som er over 80 år kommer først i rekken.

— Sola Kommune skal forholde seg til anbefalingene fra FHI om prioriteringer i køen, sier Nedreskår.

FHI opplyser om flere sykehusinnleggelser blant de fra 75 år, selv de som har tre vaksinedoser. I gruppen er det mindre enn ti prosent som har færre enn tre doser. Derfor vil gruppen prioriteres nå for den neste vaksinen.

Ny smittebølge

Den nye koronavarianten av omikron viser seg å skape en ny smittebølge nå over sommeren. Varianten heter omikron BA.5, og smitter raskere enn tidligere varianter. Vi kan derfor se for oss sommerbølge med omikron BA.5 som den dominerende varianten.

FHI frykter at konsekvensene av smittebølgen kan bli en økt belastning på både helsesektoren og resten av samfunnet, og anser derfor beredskap og overvåkning som essensielt fremover.

Dette er FHIs viktigste råd til befolkningen: Hold deg hjemme hvis du blir syk.