Erna Solberg: – Alle vil få en annerledes hverdag. Vi må stå sammen om dette

Statsminister Erna Solberg peker på at vi står sammen om dette ved å holde avstand.

Statsminister Erna Solberg peker på at vi står sammen om dette ved å holde avstand. Foto:

Statsministeren sier det er en felles dugnad alle må stå sammen om og at hverdagen vil bli snudd opp ned for alle.

DEL

- Alle vil få en annerledes hverdag. Viruset sprer seg nå raskt og det fører til frykt. Vi har nå en situasjon med de første tilfellene vi ikke kan spore tilbake til smitte i utlandet, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse.

Regjeringen la fram en rekke strenge tiltak for å forhindre videre smitte, som stenging av skoler, barnehager, universiteter, treningssentre, frisører og svømmehaller blant annet. Samt forbud mot kultur- og idrettsarrangementer og strengere restriksjoner for besøk på helseinstitusjoner.

– Virus smitter når mennesker samles og er tett på hverandre. Derfor er det helt avgjørende at alle deltar i dugnaden med å bremse smitten. Det gjør vi for de eldre, kronisk syke og andre spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Vi står sammen om dette, ikke gjennom klemmer og håndtrykk, men ved å holde avstand. Det vil kreve mye av hverandre. Men vi står foran et scenario der flere vil dø og vi vil få kapasitetsutfordringer i helsetjenestene, sier Solberg.

– Hverdagen vil bli snudd på hodet. Dette er drastiske tiltak som vil få stor innvirkning på vår frihet. Det griper inn i våre arbeidsliv og hvordan vårt samfunnsliv fungerer – men dette er helt nødvendig. Det politiske Norge står samlet om å bruke kraftige tiltak. Det viktigste er å sikre liv og helse, sier statsministeren.

Hun oppfordrer samtidig folk til ikke å bruke besteforeldre som barnepassere og huske hvem man vernet om her; de syke og de eldre.

Artikkeltags