Gå til sidens hovedinnhold

– Equinors avgjørelse er en god nyhet for regionen

Artikkelen er over 1 år gammel

Statfjord-feltet skal leve videre frem til 2040. Det møter begeistring hos ordførerne på Nord-Jæren.

– Det er med stor glede vi mottar nyheten om at Equinor og partnerne i Statfjord nå vil forlenge områdets levetid betraktelig. Dette er en god nyhet for Norge, og en veldig god nyhet for regionen, sier de fire ordførerne på Nord-Jæren og fylkesordføreren i en felles uttalelse torsdag.

Equinor har droppet planene om å stenge ned Statfjord A i 2022, og velger i stedet å forlenge levetiden for hele Statfjord-feltet. Statfjord A forlenges til 2027, mens Statfjord B og C skal være i drift lenger enn 2035, skriver oljeselskapet på sine nettsider torsdag.

En ny forretningsplan skal sikre enda høyere ressursutnyttelse og verdiskapning fra feltet. En omfattende kartlegging av undergrunnen viser at det gjenværende potensialet i Statfjord-området fortsatt er stort. Derfor har Equinor sammen med partnerne besluttet en ny, ambisiøs forretningsplan for Statfjord hovedfeltet og satellittfeltene, skriver selskapet.

Vår Energi AS, Spirit Energy Norway AS, Petoro AS, Wintershall Dea Norge, og Idemitsu Petroleum Norge AS, er medeiere i Statfjord området, Equinor Energy AS er operatør.

Statfjord har gjennom førti års produksjon skapt 1600 milliarder i brutto inntekter.

– Vi har et ansvar overfor samfunnet og våre eiere for å realisere hele verdipotensialet fra våre produserende felter på norsk sokkel. Statfjord er et felt i verdensklasse som har levert enorme mengder energi til verden. Feltet har gitt høy verdiskapning og vært en hjørnestein for utviklingen av hele den norske petroleumsnæringen. Det er derfor gledelig at vi nå, sammen med våre partnere, kan forlenge produksjonsperioden og fortsette verdiskapingen, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Det møter begeistring hos Sola-ordfører Tom Henning Slethei, Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, Sandnes-ordfører Stanley Wirak, Randaberg-ordfører Jarle Bø og fylkesordfører Marianne Chesak.

– Fortsatt aktivitet på et av de viktigste feltene har betydning for utviklingen av næringen i regionen. Dette betyr også at arbeidsplasser og aktivitet sikres for flere år fremover. Forlenget levetid betyr at de mer enn 4000 årsverkene som feltet sysselsetter direkte og indirekte kan videreføres. Denne satsingen vil også bidra til å sikre kompetente fagmiljøer i regionen, lyder den felles uttalelsen de fem har levert i dag.

Ordførerne påpeker at det gir også betydelig verdiskaping for det norske samfunnet som kommer i tillegg til den verdiskapingen som feltet allerede har gitt. Det er investert nær 80 milliarder kroner i feltet som har produsert nær 6 milliarder fat.

– Det er viktig for denne regionen at de investeringene som er gjort på norsk sokkel utnyttes fullt ut. Det er god samfunnsøkonomi og det representerer godt jærsk bondevett å utnytte ressursene best mulig. Det skaper aktivitet, arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet, lyder uttalelsen.

Ordførerne applauderer også Equinor sine planer om å halvere klimagassutslippene fra Statfjord.

– Vi setter pris på at Equinor går foran for å møte utfordringen med de aldrende feltene på norsk sokkel. Samfunnet står overfor en stor utfordring når feltene kommer inn i sin siste fase. Det er derfor av stor betydning at et av de viktigste selskapene på sokkelen går foran for å gjøre dette på en sikker og effektiv måte, heter det i uttalelsen.

Kommentarer til denne saken