Gå til sidens hovedinnhold

- Endelig får barn i Tananger mer barnehagekapasitet

Artikkelen er over 1 år gammel

- For naboer som står i barnehagekø har det vært vanskelig å vite at i Jåsund barnehage er det faktisk plass til flere, men avdelingene er ikke åpnet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LEDER: De siste årene har Solabladet blitt kontaktet av flere fortvilte foreldre som ikke har fått barnehageplass i Tananger der de bor. En del av dem har også latt seg intervjue, og alle har de samme argumentene: Å bo i Tananger og ha barnehageplass på Tjelta, eller Grannes tar mye tid i kjøring og henting. Dette er tid de heller vil bruke på kvalitetstid sammen før familiemedlemmene haster videre til treninger, korpsøvinger, eller andre fritidsgjøremål.

Også på lederplass har Solabladet gjentatte ganger påpekt misforholdet mellom innbyggerveksten i Tananger og kapasiteten på barnehageplasser. Jåsund/Myklebust er Solas største utbyggingsområde, og samtidig både fortettes det andre steder og det er generasjonsskifter i etablerte boligfelt der det flytter inn flere små.

I barnehagebruksplanen har misforholdet blitt påpekt i flere år, men inntil barnehagen på Jåsund ble bygget ble det i stedet tatt vekk barnehageplasser i Tananger; gjennom den vesle toavdelingsbarnehagen i Skibmannsvegen og avdelinger i Havnealleen og Snøde.

Selv Læringsverkstedets barnehage på Jåsund med over 100 plasser ble ikke nok, og for naboer som står i barnehagekø har det vært vanskelig å vite at i denne barnehagen er det faktisk plass til flere, men avdelingene er ikke åpnet.

Vi har forståelse for at det er dyrt å ha for mange plasser, men samtidig mener vi at en underdekning i nettopp Tananger er et for stort problem for de som bor her, og en god grunn til å tenke seg om flere ganger før en familie med små barn velger å flytte hit.

Vi har ingen nærbarnehagerett, slik vi har nærskolerett. Kommunen forsøker likevel å tilpasse seg ønskene til søkere, men man kan dessverre ikke kreve å få plass i ens nærmeste barnehage. Samtidig jobber kommunen med å lette overgangen mellom barnehage og skole. Flere barnehager samarbeider med nærskolen sin om tiltak som skal gjøre det lettere og tryggere for de som skal begynne på skolen. Å bo, gå i barnehage og etter hvert på skole i sitt nærmiljø skaper tilhørighet og vennskap med andre i nabolagene. Det er også et argument som mange foreldre trekker frem når de snakker om hvorfor de ønsker barnehageplass der de bor.

Alt tyder på at etterspørselen etter barnehageplasser i Tananger vil fortsatt være stor i årene fremover. Det er på høy tid at de siste avdelingene på Jåsund nå åpner, men fortsatt vil det neppe være nok. Planene om en barnehage på Myklebust er over ti år gammel, og nå kommer den igjen på agendaen. Denne gangen er det kommunen som skal bygge, og vi tror man like godt kan komme i gang med planleggingen av også en barnehage her.

Kommentarer til denne saken