Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk krasj og imponerende prestasjoner av Fredrik (10) fra Hålandsmarka

Gokartsesongen har vært begrenset på grunn av smitterestriksjoner, men Fredrik Flood-Engebretsen avsluttet sesongen med en tur til Italia og deltakelse i ROK cup Verdensfinalen.

ROK cup er en merkescup hvor alle kjøre med like motorer, her arrangeres det cuper over hele verden hvor vinnerne møtes til Superfinalen i Italia. I klassen Mini ROK var det 105 førere til start, her var det førere fra hele verden med Fredrik Flood-Engebretsen fra Hålandsmarka som eneste nordmann.

Vel vitende om at nivået på internasjonal karting er skyhøyt reiste han til Italia med lave skuldre og en målsetting om å innhente erfaring og kose seg maks.

– South Garda Karting; en av de mest aktive gokart banene i verden. Med mye bruk blir det mye gummi i asfalten, her blir det et grep i banen vi aldri finner på baner i Norge, dette krever annet oppsett på karten og annen kjørestil. Vi reiste derfor ned flere dager i forveien av løpet for å få kjennskap til banen og det enorme grepet, forteller faren Kjetil Flood-Engebretsen.

– Det var SYKT GØY!, var de første ordene til Fredrik etter første treningspass.

– Super prestasjon

Herfra gikk det slag i slag med treninger, testing og jobbing med kjørespor. Til løpet var det hele 105 fører til start i Fredrik sin klasse. Med plass til 34 førere i finalen er det kun litt over en brøkdel av utøverne som klarer å komme med. Som privatister er teamet hans underlegne de store teamene som drifter på profesjonelt nivå, så de valgte derfor ikke å fokusere på resultat, men egen utvikling og prestasjoner.

På treningene og tidskjøring handler det mye om taktikk.

– Ingen vil ligge i front å dra. Som enslig nordmann i et stort felt er det vanskelig å finne noen å jobbe sammen med, får man heng på en av konkurrentene er de raske med å kjøre til siden å slippe forbi. Dette gjør at det blir mye klabb og babb i feltet hvor noen treninger bare blir surr, forteller faren.

Til tidskjøringen valgte Fredrik å ta saken i egne hender og heller kjøre for seg selv. Man går glipp av 3–4 tideler i slipstream, men man får banket inn noen bankers runder slik at tidskjøringen ikke blir helt katastrofe.

– Fredrik kjørte superbra og klokket inn til en 46 plass! En superprestasjon som ble lagt merke til, sier Kjetil.

– Jeg lukket øynene

Dette ga startposisjon 11 og 12 i heatene, et bra utgangspunkt for videre avansement. Det ble rå kjøring av Fredrik i de to første heatene hvor han kom i mål på en 7. og en 10. plass. Bunnsolid fra start til mål med rå forbikjøringer og taktiske blokkeringer.

Men så ble det kjempekrasj. Da starten gikk i 3. heat var Fredrik akkurat der han skulle være, på innerste inn i første sving. Faren forteller at det er visst hva som skjer, men plutselig forsvinner Fredrik og flere konkurrenter av banen. Her kjører førerne over 90 km/t da det plutselig er karter; over – under – foran og på siden av Fredrik. De braker inn i barrierene i en kjempesmell. Legepersonell tusler bort til krasjen hvor Fredrik får påsatt nakkekrage og blir undersøkt. Alt er heldigvis ok, kun forslått.

– Vet ikke, jeg lukket øynene, sa Fredrik da han skulle forklare hva som skjedde.

Tilbake i depot vitner karten om en spektakulær krasj. Her fant de dekkmerker på hjelmen, under rammerøret, oppå frontkåpen, samt oppå motoren hvor og tennpluggen er slått av. Med brutt heat så de langt etter å komme videre til noen finale. Overraskelsen var dermed stor da de så Fredrik på startlisten til Vortex Trophy finalen. Hovedfinalen er for de 34 fremste etter heatene, mens Vortex Trophy Finalen for de 34 neste, det vil si 35–69 plass.

En opplevelse

Førerne som ikke er blant de 69 fremste må pakke sammen og reise hjem. Med kort tidsrom mellom 3. heat, kjempekrasjen og Vortex trophy finalen ble det hektisk med å få karten og føreren klar i tide, med fem minutter igjen til startgården stenger er de klare.

-Fra startposisjon 14 triller vi ut på banen. Finaleheatene startes med førerne ute på banen, ekstra kult med TV sending og kommentatorer. En superoffensiv Fredrik gjør som i heatene og går rett på inneren i de første svingene, dessverre er han litt for hard på bremsen med kalde dekk og får en snurring med påfølgende krasj. Det blir brutt finale og en Fredrik som er superlei seg, forteller faren.

Det tar derimot ikke lang tid før humøret er tilbake, dette har vært moro.

– Hele turen har vært en kjempeopplevelse hvor vi trodde vi skulle være langt unna å nå en finale. I ettertid ser vi at om Fredrik hadde fullført 3. heat så hadde han vært på trygg plass i A-finalen, en kjempeprestasjon, sier en stolt far.

Les også

Fredrik (8) fra Hålandsmarka utklasset alle med en snittfart på 70 km/t: – Det er farten som er det kjekkeste

Les også

Gokart-talentet Fredrik (9) fra Hålandsmarka fikk møte ordføreren: – Jeg håper han også gir bånn gass videre

Kommentarer til denne saken