– Jeg har såpe, olje og rensemiddel slik at sykkelen skal bli så fin som mulig. Dette er et arbeid jeg gjør mye av, og jeg liker det, sier Jan Roar Tjelta.

Til daglig jobber han på Ranso med å fikse og vedlikeholde bysyklene til Kolumbus.

– Vi har cirka 300 sykler som vi vedlikeholder. Det er kjekt arbeid, synes han.

Så kjekt er det at han nå ønsker å vaske sykler også på fritiden, rettere sagt onsdager når han er på fritidsklubben Onsdagsklubben på Feelgood i Sola kulturhus.

Klubbleder Tove Harveland forteller at dette er et av ønskene som deltakerne selv har kommet på.

– De står for innholdet i aktivitetene selv, og det er de veldig flinke til. Vi tilrettelegger og hjelper, men det er folkene her som står på og fyller dette med innhold, forteller hun.

Populært fritidstilbud

Onsdagsklubben er et styrket fritidsklubb for dem som ønsker en sosial møteplass med fokus på samhold, mestring og aktiviteter. Her er det tilbud som kafé, disko, bingo, kreative aktiviteter og utflukter som fritidsavdelingen tilrettelegger etter deltagerens ønsker. Utflukter kan eksempel være kino eller museumsbesøk. Målgruppen har gjerne funksjonsnedsettelser, eller sliter med å finne seg til rette i andre fritidstilbud.

Det er onsdag kveld, og kafeen i Feelgood sine lokaler er omtrent stappfullt av folk. Det er tydelig at mange av dem kjenner hverandre godt, men det er alltid plass til nye.

– Det er kjekt når det kommer nye. Vi gjør så mye gøy sammen, sier Amanda Reppert.

Inne i diskoteket er det satt opp langbord. Kassandra Wood er i full gang med å tove gryteunderlag og får raskt med seg flere som vil lære.

– Jeg tåler ikke grønnsåpen, så jeg må bruke noe annet. Dette er kjekt, og det blir fine ting av det, sier hun mens hun bearbeider en ball av ull.

En sosial møteplass

Mange av dem kaster seg med på tovingen, mens andre sitter og prater i kafeen, eller lytter til musikk. For dem som ønsker litt mer fred og ro er det aktivitetsrom der en kan være i mindre grupper.

– Det er noe for alle her, uansett hva en har behov for. Vi får stadig nye folk som kommer, ofte yngre, og de blir ganske fort tatt med av de andre, forteller Tove Harveland og legger til at det er plass til enda flere.

Selv har hun drevet som klubbleder i 15 år og stortrives.

– Man blir godt kjent, og det er en givende jobb. Her er det mye glede, og det er kanskje en av grunnene til at vi som jobber her har gjort det i mange år, sier hun.

Onsdagsklubben er et fritidstilbud der deltakerne selv er med på å finne på og ta ansvar for aktiviteter.

– Dette er først og fremst sosialt, og det tror jeg er veldig viktig. Det er tilrettelagte tilbud innen idrett også, men her får de noe annet, noe som er enda mer sosialt, sier hun.

Sykkeltilbudet er helt nytt, og Tove Harveland sier det bare er å ta kontakt med henne dersom det er noen som vil ha sykkelen sin vasket en onsdag av Jan Roar.