– Det var bikkjekaldt, men det er tærne som er verst. Det var verdt det, det er gøy å kunne si at du har vært med. Dette var første og siste muligheten til å være med på nissebading, forteller Mari Nordstokke Valen (18).
Valen går i tredje klasse på Sola vgs. Dette var ikke hennes første bad i vinter, da hun har valgfaget friluftsliv. De har badet hele vinter og har derfor fått masse øving i forkant.
– Det var gøy å springe ned bakken og hoppe ut i vannet. Når vi bader i friluftstimen går vi ut i vannet når vi er klar, men dette var annerledes, sier hun.
Nye tradisjoner
Valen og flere av de andre eleven har ikke fått vært med tidligere da nissebadingen ble avlyst de to siste årene på grunn av pandemien. Tredjeklassingene har derfor ikke fått være med på slike tradisjoner på skolen tidligere. (Saken fortsetter under videoen).
– Vi måtte gripe sjansen, vi kunne ikke feige ut nå. Jeg forventet at det skulle være kaldt, og det var det. Jeg er ikke vant til å bade, men det var ikke verre enn forventet. Jeg hadde gjort det igjen, forteller Tiril Bendiksen (18).
Ifølge elevene var det 7,2 grader i vannet. Det var en bra dato å bade på, da det var det -10 grader forrige uke. Det var fremdeles flere elever på land enn i vann.
En annen elev som også synes det var en kald fornøyelse var Eskil Kvame (18).
– Det er først gang jeg har vært med, og det var gøy. Det gir et bedre miljø og samhold å være med på noe slik. Jeg synes det er gøy å gjøre noe annet en skole, forteller han.
Tredjeklassingen Jon Arvid Bjordal Kjeldsen (18) synes det var en forfriskende opplevelse.
– Jeg synes det er hyggelig å gjøre noe rett før jul, noe litt utenom det vanlige. Det er første gang vi har vært på nissebading, sier han.
Ut av komfortsonen
Lærer Kjetil Ingebrethsen forteller at de var spente på hvor mange elever som ville dukke opp da nissebadingen ikke har blitt en tradisjon for dem.
– Som regel er det 50 til 70 elever som blir med og bader. Får vi med oss 50 elever sier vi oss fornøyde. Jeg tror folk blir med nettopp fordi det har blitt en tradisjon. Det er ekstra spennende i år når det har vært dødt i to år. Vi har også stranden rett utfor døren, så vi må bruke den, sier han.
Ingebrethsen trekker frem at det er gøy å gjøre andre ting med dem i skoletiden.
– Det handler om å få elevene ut av komfortsonen og å utfordre grenser. De er ukomfortable i en liten stund, så ser de at livet går videre ganske så godt etterpå. Det er litt sprøtt å bade på denne tiden av året, men det knytter skolen sammen på et vis. Elevene har noe å snakke om både i forkant og etterkant av badingen. De får felles opplevelser og får gjort noe de kanskje ikke har før, forteller han.