Gårdeierne i Solakrossen har lest de mange kommentarene som er kommet under leserinnlegget om #med❤ forsolakrossen på Solabladets Facebook-side og ser meget positivt på at solabuen endelig engasjerer seg og diskuterer bruken av gaten. Dette «førjulsarrangementet» har vi satt i gang for å teste behovet for en gågate i Solakrossen. Vi vil teste om gaten egner seg til å gjennomføre arrangementer som har varighet over flere uker, spesielt med tanke på fremtidige arrangement i Solakrossen. For ikke å glemme at vi ønsker å få gata kjent blant befolkningen igjen – da spesielt med tanke på de unge.

I tidligere tider var Solakrossen hovedgaten i sentrum og all handel forgikk her. «Eg ska en tur i Solakrossen» var et av uttrykkene som før ble brukt når det skulle handles i Sola sentrum. I løpet av de siste 20 årene er Solakrossen den gaten i Sola sentrum som har hatt minst utvikling. Nyetableringer og nybygg har skjedd i Sola sør, mens Solakrossen har blitt hengende etter. Det ønsker vi gårdeiere å gjøre noe med.

Solakrossen har et fint utvalg av butikker. Mange gjør det godt økonomisk, men de fleste trenger mer kunder og høyere omsetning – spesielt i disse tider hvor covid-19 har medført strenge restriksjoner for alle. Disse restriksjonene går også ut over muligheten til å arrangere tradisjonelle julemarked med boder, matservering og underholdning. Covid-19 har lagt en demper på alle julearrangementer i Rogaland og de fleste har sett seg nødt til å avlyse. På bakgrunn av dette har gårdeierne i Solakrossen og Rådhusvegen gått sammen om å lage en aktivitetsgate som appellerer til familier, barn og unge, og tilbyr en hyggelig og covid-19-tilpasset aktivitet nå i førjulstiden. Medhjerteforsolakrossen er et forsøk på å tenke nytt for å få nye generasjoner til å bruke sentrumsområdet vårt til noe positivt.

Medhjerteforsolakrossen er ikke et arrangement som skal konkurrere med de tradisjonelle julearrangementene i regionen som f.eks. Julebyen i Egersund. Medhjerteforsolakrossen er heller ikke ment å være en tradisjonell julegate med salgsboder og julemarked. Vår tanke er å trekke folk til sentrum for å kose seg i trygge omgivelser, leke seg med å ta artige selfies, skrive hilsener til kjente og kjære på hjerteveggene og ta foto foran kjempenissen, gravemaskinen og julescenen. Gata skal være tilgjengelig døgnet rundt og både den og bygningene rundt er lyssatt for dette.

Medhjerteforsolakrossen er et samarbeidsprosjekt hvor gårdeiere i gaten, næringsaktører og kommunen ønsker å tilføre sentrum noe nytt for å prøve å skape liv i Solakrossen. For å skape liv i sentrum må man våge å tenke nytt og annerledes. Man må knuse noen egg for å lage omelett. Gaten må appellere til alle aldersgrupper, men spesielt til barn og unge. Det er denne aldersgruppen som nå må lære å bruke og se verdien av Solakrossen.

Vi valgte å bruke kjærlighet og hjerter som tema i år. Dette passer bra for den type butikker som er i gaten. Skal du gi en gave til en du er glad i har vi både gullsmed, blomsterbutikk, klær, sko og sykkelbutikk å velge blant. Etter et besøk i butikkene i Solakrossen kan det kanskje passe med et besøk hos et av spisestedene for å se på folkelivet i sentrum, akkompagnert av god mat og drikke.

Vi velger å gjenta teksten som står i annonser og på bannere i gata:

Velkommen til vinterens store happening i Solakrossen!

Gaten er omgjort til gågate med kjekke aktiviteter, stemningsbelysning og julepynt. På hjerteveggene kan du skrive en hilsen til noen du holder av, noen du savner eller kanskje noen du skulle ønske du kunne besøkt litt mer i denne tiden. Bruk sprittusj så regner ikke hilsenen vekk – lån en tusj i en av butikkene.

Langs hele gaten har vi laget «selfie-steder» hvor du kan ta artige bilder til å dele med venner og bekjente. Kanskje finner du stedet for årets julebilde her hos oss.

Legger du ut bildene på sosiale medier må du gjerne bruke emneknaggen vår: #med❤forsolakrossen

Gledelig førjulstid fra gårdeierne i Solakrossen!

ps. gratis parkering finner du i alle sidegatene

Vi ønsker med dette å invitere alle Facebook-vennene til Solabladet og redaksjonen i Solabladet til en idédugnad om hvordan innbyggerne i Sola ønsker at Solakrossen skal fungere. Ønsker vi at det skal være en gjennomkjøringsgate eller ønsker vi en gågate hvor vi kan gå fra butikk til butikk, med varierende aktivitetstilbud i gaten, og uten å måtte ta hensyn til passerende biler? Skal gaten appellere til lek og opphold? Skal vi kunne tilby uteservering og treffplasser? Eller skal kanskje gaten være et grønt parkdrag mellom rådhuset og Coop Mega? Hvilke butikker, serveringssteder og tjenester ønsker vi å ha i Solakrossen?

Vi oppfordrer dere alle til å ta en spasertur i Solakrossen og se på #medhjerteforsolakrossen og lese de mange hilsenene på hjerteveggene fra store og små. Med den informasjonen som nå er gitt håper vi at gaten og arrangementet vil ses på med nye øyne. I dette annerledesåret er Solakrossen fylt med annerledes juleaktivitet for hele familien. Ta gjerne turen innom både på dag- og kveldstid for å oppleve de forskjellige stemningene i gaten.

Samtidig med at dere tilbringer tid i gaten håper vi at dere husker å legge turen innom de mange fine butikkene og serveringsstedene våre. Ved å handle lokalt sørger vi for at vi får et attraktivt sentrum, en kjekk møteplass og en trivelig handlegate med nye og attraktive butikker.

Med ønske om en god jul fra gårdeierne i Solakrossen.

Les også

Ja, jeg har hjerte for Sola, men jeg kan ikke glede meg over julepynten i gågata