Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør Sola bry seg om Kalberg-planene

En datasenter-klynge i Time kommune er historisk sjanse til å sikre arbeidsplasser og skatteinntekter i nye generasjoner – også i Sola kommune. Det eneste som kan stanse oss, er om vi ikke står sammen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det handler om noe som kalles datasenter, og det handler om Kalberg i Time kommune.

Men det er så mye mer - og er egentlig så langt ifra en kommune-sak som du kan få komme.

Vi snakker om mellom 3200 og 6200 varige arbeidsplasser på Jæren. Dette er ansatte som skal kjøpe hus her, gå på kino her, reise fra flyplassen herfra, stifte familier her. Dette er skatteinntekter som skal betale nye skoler, nye kulturhus og nye togstrekninger. Vi snakker altså om enorme ringvirkninger – selvfølgelig også innbyggere i Sola kommune.

Det som kan skje på Kalberg kan være en av de største næringspolitiske sakene i Rogalands historie – og en av de helt store i Norge.

Norge med nytt vinnerlodd

Det handler altså om data. Noe som skapes hver gang du sender en epost, mottar en Snap, lagrer et dokument, deler familiebildene, sjekker værmeldingen eller pause-resultatet under håndball-kampen.

Dataene må ha et hjem, med god plass – og dette hjemmet er et datasenter.

Norge har nok en gang store fortrinn. Vi har grønn kraft og fornybar energi, men også et kaldt klima – som er svært gunstig. Og Kalberg er posisjonert og rigget til å bli en av verdens mest moderne datasenterklynger.

Det er det mange grunner til. Kalberg er straks påkoplet et utbygget strømnett, både med lokale, regionale og internasjonale forbindelser. Kalberg er nær flyplass, nær kompetansemiljøer, og har nærhet til både infrastruktur og næringer som gjør at vi kan utnytte varmen og energien som datasentrene skaper.

Det er ikke et spørsmål om Norge skal satse på datasenter. Dette er nemlig en villet nasjonal politikk at Norge skal være en attraktiv nasjon for datasenter og databasert næringsliv. Korona-pandemien har bare forsterket behovet for dataproduksjon, datainnovasjon – og datasenter.

NHO Rogaland og Abelia var i forrige uke på Kalberg og kikket på tomtene det er snakk om. Vi er overbevist om at Time, Rogaland og Norge kan etablere verdens grønneste datasenter, samtidig som vi ivaretar bekymringer og bruk av matjord og areal.

Flere aktører må på banen nå

Det er definitivt argumenter for og imot dette. Men; ikke la det være kommunegrensene som bremser. Dette må ikke behandles som «mine eller dine», men «våre» arbeidsplasser, skatteinntekter og vår jord.

Joda, akkurat nå ligger dette på bordet til politikerne i Time. Men saken angår oss alle, og vi må delta. Hva mener næringslivet på Tananger, ordfører Tom Henning Slethei og Stavanger Lufthavn, Sola?

NHO Rogaland og Abelia vil på det sterkeste oppfordre flere aktører til å komme på banen, også i Sola kommune.

Vi skal nå forvalte en gigantisk ny mulighet. Det blir en ny test på om vi klarer å samarbeid lokalt, regionalt og nasjonalt. Det skal vi klare – sammen.

Kommentarer til denne saken