De unge skuespillerne har sin første gjennomgang på hovedscenen i kulturhuset der de torsdag har premiere på klassikeren om barnehjemsjenta Annie. Det er Showakademiet som setter opp forestillingen «Annie jr.» som spilles fire ganger; torsdag, fredag og to ganger lørdag. Scenen er omgjort til sovesalen på barnehjemmet med feltsenger, noen leker og klessnor med klær til tørk.

Mens barna skifter til kostymene sine ligger 10 år gamle Vega rolig og venter. Tispen har lang erfaring som showhund. Rollen som Sandy, den herreløse hunden som finner Annie og som hun blir så glad i, kjenner Vega godt. Den har hun spilt ni ganger tidligere i både inn- og utland.

Til topps

Men disse fire forestillingene er hennes siste på scenen.

– Nå skal hun pensjoneres, forteller eier og hundetrener Marianne Elise Methi som driver Team Bissevov med sine fire hunder.

Merittlisten begynner å bli lang for ti år gamle den bartete border collien Vega. Siden 2015 har hun vært på landslaget og er fire ganger norgesmester i freestyle. I mars vant hun den prestisjetunge internasjonale dogdancing-konkurransen på Crufts i England, som er verdens største hundemesse.

– Hun gir seg på topp som en god showhund, sier matmor og ler.

Elsker triks

Ved siden av Vega står en boks med pølsebiter. En etter en mates de i henne når hun gjør triksene sine; sitte pent, sitte som en bamse på bakbena og holde forbenet over øyene som om hun skjemmes.

– Selfie, kommanderer Marianne Elise.

Sekundet etter hopper Vega opp bak henne og planter hodet inntil kinnet – klar for selfie. Det hunden kan har hun lært seg over lang tid. Hun og matmor har vært sammen siden Vega bare var noen uker gammel.

– Det er mye tid som ligger bak treningen. Min jobb er å sørge for at hun har det bra, sier Marianne Elise.

– En enestående hund

Barna i «Annie jr.» roper begeistret mot Vega da de ser henne, men de har lært at de ikke skal stresse henne opp. Pent ber de om lov til å klappe henne. Det har Vega ingenting imot.

– Hun elsker å gjøre triksene sine. Det er helt tydelig å se. Hun trives også på scenen, men hun blir sliten. Det er jo en jobb, sier matmoren.

Pernille Almås-Jørgensen og Fie Åmot Kloster bytter på å spille rollen som Annie. De synes det er stas å ha Vega med på scenen. Og hunden setter pris på både komplimenter og klapp. Men bare matmor rører litt på seg, er Vega ved hennes side.

– Det er en «once in a lifetime»-hund, helt enestående. Vi har en utrolig kjemi, sier hun.

Arvtakeren

Vega bor sammen med matmor og de tre hundene Sirius, Kanutten og Tjorven på Hobøl på Østlandet. Hun har vært med på både teaterforestillinger, reklamefilmer, kortfilmer, Norske Talenter, Svenske Talanger og Britain's got Talent. Marianne Elise Methi er profesjonell hundetrener og reiser mye rundt for å gi kurs, oppvisninger, foredrag og konkurrere.

Når Vega nå pensjonerer seg skal Kanutten overta som Sandy når «Annie» settes opp i Lillestrøm i august.

– Det blir morsomt. Hun er seks år gammel og en leken og veldig glad golden retriever, forteller eieren.