– Vi må ikke la norske mattradisjoner gå i glemmeboken. Dessverre er det mye som i dag begynner å forsvinne bort av kunnskap om vår matkultur, sier Møyfrid Rott i Sola Bygdekvinnelag.
Sammen med Målfrid Husebø har hun stått på kjøkkenet i kafeen Kaffekoppen siden i morges for å lage fårikål og eplekake til elever ved Sola voksenopplæring og kafégjester hos Kaffekoppen. Dette er en del av et nasjonalt prosjekt som Gjensidigestiftelsen støtter.
– Det har gått veldig greit, sier Møyfrid Rott, som har lang fartstid som kokk.
Lokallagene til Norges Bygdekvinnelag har ulike prosjekter, og i Sola valgte bygdekvinnelaget å samarbeide med Kirkens Bymisjon om å servere norsk tradisjonsmat. Neste måned skal kvinnene lage og servere en annen norsk klassiker: Komle.
– Det blir også en servering i desember, forteller de.
Denne dagen har 10 kilo fårikålkjøtt godgjort seg i grytene, og ut på hvite fat kommer porsjoner av kjøtt, kål og poteter. Mens dette for enkelte av gjestene er en kjent og kjær rett, er det flere som i dag spiser den for første gang.
– Veldig godt, synes flere av gjestene fra voksenopplæringen.
Kommentarer til denne saken