– Det er veldig mye veiledning i det arbeidet vi gjør, vi er ikke her kun for å «ta deg» forteller en av busskontrollørene fra Avarn Security.

En del av bybildet

Avarn Security har bedt Solabladet om ikke å publisere navn og bilde på kontrollørene, og dette respekterer vi selvfølgelig. Vi vil referere til dem som kontrollører i resten av artikkelen.

Midt i Solakrossen, møter vi et av lagene som er ute for å kontrollere billetter i området. Dette er et av veldig mange punkt i regionen som brukes av kontrollørene, til å utføre kontroll av gyldige billetter.

Mange Solabuer har lagt merke til de gule refleksvestene og folk i uniformer som til stadighet venter ved busstoppene her i sentrum.

De har nesten blitt en del av bybildet for å regne, og nå var det på høy tid å skrive en sak om dem og deres hverdag. Hva gjør de? hva er oppgavene deres? Hvordan utspiller en vanlig dag seg for de lokale busskontrollørene?

Et økende problem

Petter Jaquet Dahlberg er operativ leder i Avarn Security, og er selskapets representant under intervjuet.

– Har dere sett noen forandringer i forhold til sniking i senere tid?

– Det har økt veldig de siste årene, ifølge Dahlberg.

I perioder under den strengeste nedstengingen i pandemien, så var det stengt foran, slik at man ikke kunne betale framme hos sjåføren. Både Dahlberg og kontrollørene, er hjertens enige om at dette gjorde det lettere for folk å unngå å betale, og å drøye fornyelsen av månedskort. En del kunder sjanset på dette siden det knapt var kontroller i månedsvis, grunnet smittevern.

– Det positive oppe i alt dette her, er at vi av erfaring har sett at jo mer synlige vi er i bybildet, jo flere det er som betaler for seg. Man ser en veldig tydelig effekt av dette, opplyser Dahlberg.

Det har med andre ord vært en økning av billettkontrollører også, som en reaksjon på manglende betaling blant de reisende. Preventivt arbeid kan være et viktig grep for å forandre holdninger blant publikum i et gitt område, over tid.

Avarn Security har flere lag som reiser rundt i hele Rogaland. De går av og på busser, foretar kontroller på busstopp og stasjoner og har til og med kontrollører som går sivilt kledd og reiser med bussen fra punkt A til punkt B.

Det er ikke ungdommer som er problemet

Mange vil nok anta, at det er hovedsakelig ungdommer som tar sjansen på å ikke betale for seg, men dette får vi fort avkreftet av en samstemt gjeng av kontrollører.

– Vi gjør ingen antagelser. Det er jevnt over hele linja, og går på tvers av alle demografer og aldersgrupper, det er både kvinner og menn.

Kontrollørene veileder både eldre og unge med alt fra informasjon om hvordan bruke appen, hvor mange soner du skal gjennom på turen din og gir ellers generell informasjon til de som måtte lure på noe.

De er stadig på flyttefot, og får reist over hele fylket. Det er hovedsakelig buss, men kontroller ved ferjeterminaler forekommer også.

– Hva er det beste med denne jobben?

– Det kjekkeste med denne jobben må være at vi møter så mange herlige folk. Å få lov å hjelpe mennesker og å gi kundeveiledning er det vi er her for.

Tilbakemeldingene kontrollørene har fått fra andre kunder, er veldige positive. De setter pris på at dette slås ned på og at det er en form for kontroll av at folk faktisk betaler for seg. Det at mange har unngått å betale under pandemien med færre billettkontroller, har ikke gått upåaktet hen blant de betalende kundene, som jo faktisk er det overveldende flertallet av de som tar buss.

Noe som er mer overraskende, er at til og med de som blir tatt, og får et kontrollgebyr, stort sett tar det med godt humør.

– Noen er gretne men de fleste takker oss faktisk etter å ha mottatt et gebyr for manglende billett, sier en av busskontrollørene fra Avarn Security.

– Man kan ikke måle vårt arbeid i gebyrer vi skriver, men antall personer som faktisk betaler for seg. Når det antallet øker så betyr det at Kolumbus kan fortsette å tilby et godt busstilbud til folket, forklarer Dahlberg.

Det koster å bli tatt uten billett

Nytt av året er muligheten for å gjøre opp på stedet. Dette kan gjøres gjennom Vipps eller med Visa-kortet. Flere og flere velger nå denne løsningen, og den er faktisk billigere enn den tradisjonelle gebyrløsningen med faktura. Velger du denne form for betaling, så er det helt anonymt.

Vi får opplyst at prisene for å bli tatt uten gyldig billett er satt av Samferdselsdepartementet og er som følgende: 1150 kroner, eller 950 kroner hvis du betaler på stedet.

–Vi oppfordrer alle til å ha billetten klar når de ser oss, da vi kontrollen gå veldig mye raskere for alle. Dette sikrer også at alle kommer seg fram på tiden, sier Dahlberg.

Svindel eller forfalskning av billett er også et problem, men vesentlig mye mindre enn det var tidligere. Alle svindelforsøk blir anmeldt til politiet av Kolumbus. Dette kommer i tillegg til et gebyr på 2000 kroner.

Det har vært mange begrensninger og mye smittevern over lengre perioder nå, som har bydd på nye utfordringer og gjort kontrollørenes arbeid vanskeligere.

Men overraskende nok, er det ikke det de fremhever når vi spør hva som er det vanskeligste med jobben.

– Værutfordringen, helt klart. Man kan kle seg godt men floskelen om at det ikke finnes dårlig vær, kun dårlige klær, stemmer ikke for Rogaland, kommer det kjapt fra den operative lederen.

Hver 16. passasjer sniker

Dette kan kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, Morten Nesvik, informere oss om. Nesvik er fersk i stillingen, men har lang fartstid fra NRK, og stiller smilende og åpen opp til intervju.

–Det er klart at dette har vært vanskelige tider for oss, spesielt når regjeringen går ut og oppfordrer folk til å unngå å ta kollektiv transport. Men nå skal vi tilbake der vi var før pandemien, og vi ser med glede på den positive trenden at folk betaler for seg i økende grad.

Nå kan de reisende hilse på bussjåførene igjen og utveksle både smil og ord, dette har nok vært et savn for mange som tar buss. Men enkelte innstramninger vil bli værende. Det er mye snakk om «inntektssikring» og tiltak som innføres for å få opp andelen kunder som betaler for seg. Et av tiltakene som går igjen, er fokuset på å sluse inn kundene foran i bussen hvor sjåføren sitter, og å slippe av med dørene bak.

– Hva synes dere i Kolumbus, er dere fornøyde med kontrollørene deres?

– Vi er veldig fornøyd og lar oss imponere over serviceinnstillingen, profesjonaliteten og måten de opptrer på.

Tall fra Kolumbus viser at det i 2021, ble gjennomført 116.457 kontroller hvorav 8759, fikk kontrollgebyr. Dette blir rundt regnet seks og en halv prosent, som unnlot å betale for reisen. Disse tallene er for hele Nord-Jæren.

Dette beviser nok en gang at det er noen få som ødelegger for alle andre.

– Har de hyppigere kontrollene en merkbar effekt?

–Det virker, det er helt klart. Det er spesielt viktig etter at det i perioder under pandemien gikk rykter om at det var gratis buss, noe det selvfølgelig ikke var. Men, mangelen på billettkontroller gjorde at mange valgte å ta sjansen på å reise uten å betale. Det er denne trenden vi forsøker å stagge.

Ellers har Kolumbus utmerket seg ved å ha vunnet flere kundeservicepriser de senere årene, blant annet årets kundeservice innen persontransport for 2020 og 2021.

– Vi er sykt gode, hvis jeg kan si det selv. Det er bare å kontakte vårt fantastiske kundesenter hvis du har noen spørsmål, de tar imot tusenvis av telefoner i året, og er veldig behjelpelige.

Vi spør kommunikasjonsrådgiveren om det er noe han vil tilføye:

– Det er svært viktig at alle kjøper billett. Slik kan vi opprettholde det gode kollektivtilbudet, og gjør det enda bedre i fremtiden. Til syvende og sist avhenger alt av at folk betaler for seg.