58 av årets branner i Rogaland har skjedd på nattetid

Foto:

Brannvesenet oppfordrer alle rogalendinger til å sørge for at brannsikkerheten er ivaretatt idet vi nærmer oss jul.

DEL

BRANN: Hittil i år har 58 av brannene i Rogaland oppstått mellom 23 om kvelden og syv om morgenen, altså over én ukentlig nattbrann i snitt bare i vårt fylke. Det er Rogaland brann og redning IKS som deler tallene i en pressemelding torsdag.

Brannvesenet landet over ber alle sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal, nå som vi nærmer oss de mest brannfarlige månedene i året.

– Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Randi Hetle, konstituert seksjonsleder i Rogaland brann og redning IKS (RBR).

Bytt batteri i røykvarsleren

1. desember er røykvarslerdagen, dagen da alle husstander anbefales å bytte ut batteriene i røykvarsleren, selv om den skulle være koblet til strømnettet slik moderne byggforeskrifter krever.

Ifølge brannvesenet skal alle boliger ha minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, og disse må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen må kunne høres tydelig i alle oppholdsrom og på soverom når dørene er lukket.

– En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier og kontroller at du hører varsleren godt, sier Hetle.

Ifølge pressemeldingen er det desember og januar som er de mest brannfarlige måneden, både fordi vi fyrer mer i peisen og fordi vi tenner flere lys. Ikke minst er det en tid av året hvor vi konsumerer mest alkohol, og inntak av alkohol i kombinasjon med bruk av åpne flammer er en dårlig kombinasjon, ifølge Hetle.

2. desember kan du møte brannvesenet, Lyse og Gjensidige på stand på Obs! Mariero, Nav Sandnes, Amfi Ålgård og i Langgata i Sandnes for mer info om brannsikkerhet. Arrangementet skjer i tidsrommet 12-14.


Artikkeltags