– Det har vært krevende til tider, men veldig kjekt, sier Møyfrid Rott som er leder Sola bygdekvinnelag.'

Skulle egentlig vært ferdig i 2021

Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens Bymisjon Sola, Sola bygdekvinnelag og introduksjonsprogrammet i Sola kommune. Hvor formålet har vært å samle troppene for å informere og assistere i norsk opplæringen, gjennom tradisjonsrik norsk mat og matkultur. Elevene fra voksenopplæring som er flyktninger og innvandrere som lærer seg norsk, har blitt invitert inn på kjøkkenet til Kirkens bymisjons sin velkjente «kaffekoppen» kafé ved Stangelandssenteret. De står også bak matlagingen i dag til denne avslutningsfesten.

Gode minner og mye arbeid

Møyfrid Rott har gjort sitt for videreføre sitt engasjement for norsk matkultur og tradisjoner til våre nye landsmenn som går i voksenopplæring. Både hun og Siren Pausen som er frivilligkoordinator i Kirkens Bymisjon kan fortelle at det ble oppfattet som veldig spennende og annerledes å komme seg ut av klasserommet og bak kjøkkendisken, hvor de måtte samarbeide, lage mat og lære seg norsk.

– Hva sitter dere igjen med av inntrykk etter endt samarbeid?

– Det har vært veldig givende for begge parter her tror jeg, og jeg er stolt over alle at vi har fått dette til, sier Rott.

-De har vært kjempeflinke og veldig åpne for den norske maten.

Vi lurer på hvilken av de urnorske rettene som falt mest i smak, og svaret vi får levner ingen tvil om vinneren;

– Det var fårikål, overraskende nok. Spesielt barna ville ha det, foreldrene var litt mer skeptiske til det i starten, følger Rott opp med.

Mellom middagen og kaffen ble det holdt takketaler til den store gullmedalje, Klemmer, vel fortjent oppmerksomhet og blomster ble delt ut foran alle gjestene. Etter den norske talen, kom det en versjon på engelsk og til slutt ble den oversatt til ukrainsk for de nyankomne flyktningens del.