Gå til sidens hovedinnhold

Åtte gode grunner til å velge lokal handel fremfor nettet

Artikkelen er over 1 år gammel

Hysteriet er over oss, det er Black Friday. Vår journalist (som for øvrig var møbelselger i flere år) slår et slag for å bruke de lokale butikkene.

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Dette mener jeg er de viktigste argumentene for å legge handleturen til Sola og Tananger i adventstiden:


1. Samvittighetsfull handel

Jeg har enda til gode å føle meg lurt i en fysisk butikk, spesielt ikke i Solakrossen. Skulle du være på utkikk etter noe som den ansatte i butikken vet kommer på salg en uke senere, så får du som regel råd om å vente til salget. Penger spart, med andre ord! Den samme medmenneskelige holdningen finner du ikke i nettbutikkene, da har du i så tilfelle vært heldig.

2. Ingen Black Friday i nisjebutikkene

Nå skal jeg ikke være en av de som syter over amerikanske tilstander og slikt, men det er faktisk et poeng i å slippe Black Friday. For selv om man utvilsomt kan gjøre særdeles gode kjøp under den importerte salgsdagen, kan man også meget enkelt bli lurt til å tro at en har gjort et røverkjøp. At det atpåtil annonseres med black november, black week og black month er intet mer enn mas. Mas, mas, mas, over hele linja!

3. God service fra ekte mennesker

Å si at chat- eller mailbasert kundeservice ikke er ekte mennesker blir kanskje litt feil, men i de fysiske butikkene får du nyte godt av ekspertisen mens du samtidig får se vedkommende i øynene. Du får lettere forklart dine behov, og selgeren får lettere hjulpet deg. Selgeren kjenner varene sine, antagelig på en helt annen måte enn de store selskapene som kun ser produktene sine på egne produktsider eller på databasert lagerbeholdning.

4. Lettere hjelp hvis noe går galt

Netthandel er utvilsomt enkelt, men hva når ting går galt? Jeg vet ikke med deg, men jeg synes det er alt for «potlete» å sende noe i retur, ikke minst er det som regel tidkrevende å reklamere på noe som er kjøpt på nett. I tillegg må du emballere det og sende det fra deg, før behandlingstid venter. Med andre ord; problemer med produktet kan ta tid å få rettet opp i. Slik er det ikke med fysiske, nære butikker. Der får du hjelp med en gang, og du slipper å drasse på store esker til nærmeste postkontor.

5. Du bidrar til nærmiljøet

Joda, det kan ofte være dyrere i lokale butikker enn for tilsvarende varer på nettet. Men da må du tenke på alt det andre positive som følger med på lasset når den lokale handelen gjør det bra. Jeg så et Facebook-innlegg for en tid tilbake som pekte på at lokal handel gir jobber til de unge, i tillegg til at det drysser på lokale lag og foreninger. Ville «big corporate» gjort noe lignende? Neppe.

6. Du bidrar til liv i sentrum

I Sola har handelen vært viktige bidragsytere til arrangementer som Sola-dagene, Sola Smaksfest, Tanangerdagene og diverse julearrangementer. Uten handelsstand hadde slike arrangementer blitt vanskeligere. Jo flere butikker vi har i Sola kommune som gjør det godt, desto flere aktører har vi som kan bidra til et levende og spennende sentrum.

7. Du slipper kaos

Rekk opp ei hånd, du som synes det kan være et slit å kave deg rundt på Kvadrat i desember eller du som har nervene utenpå kroppen idet du leter etter parkeringsplass i Stavanger sentrum! Velger du å handle i Sola slipper du det, julehandelen kan foregå med senkede skuldre.

8. Du kan påvirke hva som kommer til Sola

Noen ganger har du sikkert tenkt at Sola burde ha et større utvalg, kanskje en elektrobutikk eller flere interiørbutikker? Visste du at du kan bidra til at slike butikker får lyst til å etablere seg her? De fleste større selskap foretar grundige analyser av et område før de vurderer å etablere seg der. Da hjelper det på at lokalbefolkningen faktisk bruker sentrum.

Kommentarer til denne saken