Gå til sidens hovedinnhold

Anna tok initiativ til biltog: - Helt uaktuelt at Korona skal ødelegge 17. mai

Allerede i midten av mars tok Anna Iversen kontakt med kommunen for å få i stand et biltog på 17. mai. Nå er det blitt en del av programmet.

- Det er jo helt uaktuelt ikke å feire. Korona skal ikke få ødelegge barnas dag og vår alles nasjonaldag, sier Anna Iversen.

15. mars tok hun derfor kontakt med kommunen med en idé om å lage et biltog. Hun foreslo også at det kunne være traktorer i toget. Hun tok samtidig kontakt med Rogaland brann og redning for å høre om det var mulig å få til et biltog. Iversen opprettet også en Facebook-gruppe, 17. mai biltog Sola, Tjelta og Tananger, som raskt vokste.

- Det er nå 260 medlemmer i denne gruppen som har lyst til å delta. Dette kan bli et kjempefint alternativ til tog, sier hun.

Etter hvert som 17. mai-komiteen i kommunen skisserte opp et program var et tog med veteranbiler en av ideene. Anna Iversen forsøkte å koble biltoget til dette. Kommunen åpner nå for folk som vil kjøre i tog bak veteranbilene, men ber om at man først gir beskjed til kommunen.

- Jeg skal selv pynte bilen med flagg og kjøre i toget. Det blir vår måte å feire 17. mai på denne gangen, og jeg tror det kan bli en fin tur, sier Anna Iversen.

Ville hatt med traktorene

Hun savner likevel et tettere samarbeid med kommunen og mer informasjon.

- Etter at jeg først fikk tilbakemeldinger om at kommunen var positive til et biltog, er det blitt mange medlemmer i gruppen som ønsker å bli med. Vi vil bidra til å gjøre 17. mai til en kjekk opplevelse, men vi føler ikke at vi er blitt tatt med i planleggingen, sier Iversen som hadde sett for seg et langt biltog som både kjører gjennom Tjelta, Sola og Tananger.

- Folk kunne hevet seg på fra boligene sine, og jeg hadde helst sett av traktorene også fikk være med, legger hun til.

Kommunen har hatt planleggingsmøter, blant annet med politi, og det er bestemt at traktorene ikke skal være med i toget.

- Det er mange som hadde ønsket å få bli med. Det er mange som hadde gledet seg til å vaske og pynte traktorene sine for å vise dem frem. Jeg mener at årets 17. mai er en unntakstilstand, og at alle som ønsker det burde fått bli med i kjøretøyet sitt, enten det er bil, traktor eller mc, sier hun.

Skal kjøre gjennom store deler av kommunen

Det er ennå ikke bestemt hvilken rute veteranbil/bil-toget skal kjøre, men det vil skje raskt, melder kulturrådgiver i kommunen, Henrik Emil Greve.

- Folk som vil kjøre med kan slenge seg på mot slutten av toget. Vi ser for oss at vi starter på Tjelta, kjører gjennom Solakrossen, gjerne gjennom Skadberg og til Røyneberg, Sørnes og Grannes for en snur og kjører gjennom Tananger. Ruten vil bli laget så raskt som mulig, sier han.

Greve forteller at folk vil kunne hive seg med i biltoget fra der de bor.

- Bor du på Grannes, venter du bare til toget kommer dit og kjører inn i det på slutten, sier han.

Kulturrådgiveren legger ikke skjul på at det har vært krevende å planlegge årets 17. mai.

- Vi har avventet statlige retningslinjer, og de har endret seg. Først ble vi forespeilet at det ville komme nye 4. mai, men det ble ikke før 7. mai. Vi har derfor ikke kunnet være så tidlig ute som vi ville, sier han.

Håper på eget traktortog

Han forteller også at kommunen har vært i kontakt med folk som planlegger traktortog.

- Vedkommende har valgt å legge traktortoget til Klepp, men vi er jo positive til et traktortog i Sola, gjerne i sør, dersom noen vil arrangere det, sier han.

Han legger til at det i så fall må være et eget tog og ikke en del av veteranbil/bil-toget.

- Jeg håper noen med traktorer tar denne stafettpinnen videre, sier han.

Kommunen har fått flere tilbakemeldinger fra folk som ønsker å stille med biler i toget. Det er både veteranbiler, sportsbiler, mc og biler som tilhører lag og foreninger.

- Vi har ikke satt noen aldersgrense på bilene. Mener du at du har en flott bil å vise frem, er det fritt fram, sier han.

Kommentarer til denne saken