Anja Berggård Endresen og familien flyttet til Sola og Skadberg i 2008. En stund senere tok hun kontakt med tidligere leder i Sola Venstre, Einar Bjelland, og sa at hun gjerne ville bidra. Det ble starten på en aktiv politisk tilværelse i solapolitikken der hun ble valgt inn i 2011 og etter hvert ble gruppeleder. Til valget neste år gir hun seg.
– Jeg mener at alle politikere bør byttes ut etter en tid. Jeg har vært med i tolv år, og det er på tide å bytte meg ut, sier hun.
I familien blir det nå et slags vaktskifte. Mens Anja trekker seg ut av politikken ved valget neste år står både mannen Sigfred og datteren Anne høyt på listen til å få en plass i kommunestyret neste høst. Men for dem er det ikke Venstre som er partiet.
– Det føles kanskje litt som et nederlag at både Anne og broren Fredrik valgte Høyre, men jeg er først og fremst glad for at de er engasjert, sier moren.
– Så langt har det gått fint at vi er far og datter
18 år gamle Anne Berggård Endresen og hennes to år ynger bror Fredrik er begge i Sola Unge Høyre; hun som styreleder og han som styremedlem. Anne står på en sjuendeplass på Høyre sin liste til kommunevalget neste år, to plasser bak sin far, Sigfred. Det betyr at begge kan får en plass i kommunestyret neste høst.
– Hvis vi blir valgt inn er det noe vi gleder oss til, sier far Sigfred.
Han og datteren har allerede vært på flere møter og arrangement sammen.
– Så langt har det gått veldig fint at vi er far og datter, men også partikollegaer, sier han.
Et politisk vaktskifte
Sigfred er fra fastlands-Karmøy og har tidligere vært aktiv i Høyre. Men da de flyttet til Sola ble det Anja som var politikeren i familien, og i flere år også heltidspolitiker. Hun har også vært i fylkespolitikken.
– Da var barna yngre, og vi ville aldri fått kabalen til å gå opp dersom vi begge skulle vært politikere, sier han.
Men nå snus rollene om, og det er klart for et politisk vaktskifte i familien. Anja Berggård Endresen mener det vil gå helt fint.
– Nå er det min tur å følge med fra sidelinjen. Nå skal jeg gjøre noe annet, og selv om jeg ikke kommer til å slutte å engasjere meg, tror jeg ikke jeg kommer til å føle meg utenfor når Sigfred og Anne snakker om politikk, sier hun.
Skolepolitikk er en hjertesak
For Anne startet den politiske interessen gradvis. Hun var ofte sammen med moren på arrangement og syntes det var spennende. En dag hun gikk på ungdomsskolen og hadde fri fikk hun dra til Oslo og Stortinget og følge Høyre-politiker Aleksander Stokkebø.
– Det var veldig kjekt å se hvordan ting fungerer, synes Anne som i dag omtaler Stokkebø som et politisk forbilde.
– Og så mamma selvfølgelig, legger hun til og får moren til å le.
Men Venstre ble det ikke for datteren.
– Da jeg begynte å lese partiprogrammene var det i Høyre sitt at jeg fant det jeg var mest enig med. Spesielt skolepolitikk er jeg opptatt av, sier hun.
Travelt med politikk
For faren er det også skolepolitikk som er en hjertesak, samt næringsliv.
– På mange måter er det mye vi som Høyre-medlemmer og Anja som Venstre er enig i. Der vi skiller litt lag er kanskje mest i miljøsaker og litt når det gjelder innvandring, sier Sigfred, som er økonom og jobber i olje- og gassindustrien.
Dersom far og datter sitter i kommunestyret etter valget neste år vil politikken ta mye tid. Det vet Anja alt om.
– Spesielt da jeg også var i fylkespolitikken ble det mange sene kvelder og mye dokumenter. Selve møtene er jo ikke så lange, men det er mye for- og etterarbeid, sier læreren som i sommer startet i ny jobb på Kjerrberget ungdomsskole.
Snart skal far og datter for alvor i gang med å drive valgkamp, mens Anja fra neste år ikke lenger vil være aktiv i politikken.
– Men det blir nok mange diskusjoner rundt bordet likevel, slik vi alltid har hatt. Jeg slutter jo ikke å engasjere meg, sier hun.