– Vi tar initiativet, og nå føler vi Sola er klar for noe sånt. Det er trangere tider, og det er klart dette blir billigere for alle når vi går sammen i et spleiselag, sier Tage Bore Ribesen.

Sammen med sin kollega og kamerat Anders Sivertsen har han startet en Spleis for å få i gang et felles fyrverkeri i Sola på nyttårsaften. De håper både privatpersoner og bedrifter vil gå sammen om en slik markering.

– Vi håper det kan bli en folkefest. I andre byer, som Ålesund og Kristiansund har de gjort dette i flere år og ordnet det på denne måten. Folk slipper å kjøpe inn selv, og man unngår forsøpling, sier Sivertsen.

De to er klare til å matche hver tredje innsamlede krone med en krone fra egen lomme, og har satt Spleis-målet til 150.000 kroner. Det betyr at de vil skyte opp fyrverkeri for til sammen 200.000 kroner.

Økt sikkerhet

De poengterer at fyrverkeriet de jobber med er på et helt annet nivå enn det privatpersoner kjøper i dagene før 31. desember.

– Det er fyrverkeri folk forbinder med store festivaler og svære arrangementer. Det er lenger varighet og mye større effekt, sier Sivertsen.

De trekker også frem den økte sikkerheten, ved å flytte oppskytingen fra private til profesjonelle hender. De to har sertifisering, kurs og utstyr som gjør dem særdeles godt rustet til å levere et skikkelig show.

– Med et felles fyrverkeri så unngår vi den type overskrifter vi hadde i avisene i fjor. Det var brann på Skadberg og andre hendelser i regionen. Vi kan ikke unngå det, men vi kan være med og redusere risikoen, sier Bore Ribesen.

Håper solabuen blir med

Ved hjelp av simuleringer har Sivertsen og Bore Ribesen funnet ut at Åsenbatteriet er et ypperlig sted å sende opp fyrverkeriet sitt. De bruker profesjonelt utstyr med store «bomber» som skytes opp til 300 meters høyde. Til sammenlikning skytes privat fyrverkeri kjøpt over disk om lag 30 meter opp luften.

– Det er stor synlighet, og skal kunne sees fra store deler av sentrale Sola. Står du i høyden, skal du nok også se det fra Tananger, sier Sivertsen.

Nå håper de folk er villig til å bidra, og lover at hver eneste krone skal gå til innkjøp av fyrverkeri.

– Vi har en drøm om å gjøre dette, og vil gi noe tilbake. Vi tar ingenting i fortjeneste, men er veldig gira på å få dette til. Derfor matcher vi også hver tredje krone, sier de to.

Slik så det ut da de to feirer nyttårsaften på Rodamyr i fjor. Dette er bare en testskyting og ved felles oppskyting loves det markant større effekter:

Trenger 100.000 kroner

Spleisen er allerede publisert, og venter på at folk skal se sitt snitt til å bidra. Pyroteknikerne håper mange vil være med å bidra i spleiselaget, men sier også at dette ikke skal sette en stopper for eget kjøp og bruk.

For at alt av tillatelser skal være i boks, samt for å sikre at selve fyrverkeriet kommer i tide til årsskiftet, har de satt en frist i første halvdel av desember. De trenger 100.000 for å gjennomføre et show, men håper på 150.000 innsamlede kroner for et stort show opp mot åtte minutter langt.

Når de ikke målet, blir pengene overført til neste års feiring.

– Det blir sentralt i Sola nå, der det bor flest folk. Om dette blir en suksess, og kommunen vil bli med på initiativet så kan det jo også bli noe i både Tananger og sørabygda senere, sier de to.