Å toppe kommune-NM kommer ikke av seg selv

Gruppeleder i Høyre, Janne Stangeland Rege, er opptatt av Solas lange tradisjoner for å jobbe sammen og finne de beste løsningene uavhengig av politisk ståsted og posisjon.

Gruppeleder i Høyre, Janne Stangeland Rege, er opptatt av Solas lange tradisjoner for å jobbe sammen og finne de beste løsningene uavhengig av politisk ståsted og posisjon. Foto:

Av

Sola har den mest robuste kommuneøkonomien i landet. Det kommer ikke av seg selv.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sola har ligget aller høyest på rangeringen i kommune-NM over flere år. I fjorårets kommune-NM kom vi som nr 2 etter Oslo, noe som i all hovedsak skyldtes prisfallet på olje som rammet Rogaland og Sola spesielt hardt. I årets kåring, som baserer seg på tall fra 2019, er vi tilbake som nr 1 på kåringen. Det er ikke tilfeldig.

Kommune-NM måler kommunens økonomiske bærekraft og potensiale for vekst. Kåringen er et resultat av et trepartssamarbeid mellom næringslivet, kommunens administrasjon og politikerne.

Ifølge NHO har kommuner som rangeres høyt i kommune-NM gjerne høy yrkesdeltakelse, høy andel private jobber, en kompetent arbeidsstyrke, høy næringsvariasjon og god kommuneøkonomi. Rapporten viser at det er kommuner med høy andel av private arbeidsplasser som topper kåringen.

Hva har Sola gjort riktig?

Sola har altså en av de mest robuste kommuneøkonomiene i landet. I ned-gangstider har vi klart å opprettholde god økonomi. En kommune kan ikke ha et godt velferdstilbud uten en sunn kommuneøkonomi. Derfor har vi til-rettelagt for næringsutvikling og målrettet diversifisering.

Et godt næringsliv handler om å skape et sted der det er godt å leve, arbeide og bo. Sola har noen naturgitte forutsetninger med nærhet til havn, flyplass og jordbruk. Like-vel kommer ikke gode resultater av seg selv, og mulighetene må forvaltes godt, slik det har blitt gjort over tid i kommunen vår.

Vi har lange tradisjoner for å jobbe sammen og finne de beste løsningene uavhengig av politisk ståsted og posisjon.

Sola har nesten like mange arbeidsplasser som innbyggere. Skal vi fortsette å tiltrekke oss spennende og varierte arbeidsplasser, samt kompetente arbeidstakere, kan vi ikke stole på at dette løser seg av seg selv. Tittelen som kommunen som er best å bo i og best å jobbe i må forvaltes godt.

Fremtidens utfordringer er for store til at enkeltaktører klarer å løse disse alene. Den viktigste jobben gjøres de andre 364 dagene i året – når det ikke er kåring i kommune-NM. Den kommunen vi vil ha skaper vi sammen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken